RODIE – PUNICA GRANATUMDENUMIRE: RODIE – PUNICA GRANATUM

FAMILIE : Lythraceae

ORIGINE: Iran (vechea Persie), foarte raspandita in regiunile mediteraneene, India Orientala, regiunile nordice ale Africii, America de Nord (California si Arizona).

DESCRIERE: Rodia - Punica granatum este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, cultivarea ei datand din anii 1000 i.e.n. Este un arbust foarte ramificat cu aspect de tufa care poate atinge o inaltime de peste 2,5m in tarile de origine si regiunile mediteraneene. In conditiile tarii noastre ajunge la inaltimea de 2m daca este plantata in gradina (in S-SV-ul tarii si cu protejare iarna mai ales in primii ani) in ghiveci inaltimea atinsa este in jur de 0,60-0,70 m.
Frunzele plantei sunt lanceolate, mici, dimensiunea lor fiind de 3-5 cm imbracand frumos ramurile. Verdele frunzelor este intens, crud.
Florile apar inca din anul 2 de viata au un aspect extrem de delicat si diafan. Asemanatoare unor clopotei rosii-portocalii, florile de rodie apar in varfurile tinere ale plantei dand senzatia unui bradut impodobit. Petalele sunt usor gofrate.
Fructele au o forma speciala, rotunda spre hexagonala terminate cu o mica codita stelata. Dimensiunea lor variind in functie de marimea plantei si conditiile in care este crescuta. In conditii de apartament fructele au dimensiunea de circa 4 cm diametru, in mediul natural, pot atinge 9-12 cm. Coaja fructelor este groasa usor lemnificata si adaposteste pulpa de culoare rosu singeriu transparenta, in care sunt imbracate semintele , separate intre ele prin membrane. Gustul este dulce-acrisor usor astringent. Rodia - Punica granatum fructifica din anul 2-3 de viata.
Rodia - Punica granatum este un arbust elegant din toate punctele de vedere, al plantei in sine, al florilor delicate si diafane si nu in ultimul rand al fructelor.
Daca doriti o planta de exceptie nu ezitati sa o achizitionati .

PERIOADA DE INFLORIRE: vara (mai-august)

INGRIJIRE
Sol : Rodia - Punica granatum prefera un sol neutru, bine drenat, dar suporta si solurile acide, nu este pretentioasa in privinta solului.
Lumina si amplasament: Iubeste lumina si soarele.
Temperatura: . Minima nu mai mica de 3-4°C, pentru plantele din ghiveci, afara pot rezista si pana la -15C pentru o perioada scurta de timp.
Udarea : Vara se uda destul de bine mai ales in verile foarte calde daca este plantata in ghiveci avand grija ca apa sa se scurga, sa nu balteasca. Apa prea multa poate produce imbolnavirea radacinilor, deci si a plantei. Toamna udarile se vor reduce pentru planta din ghiveci, indicat fiind sa o tinem in repaus 2-3 luni. In aceasta perioada de repaus planta isi pierde frunzele in totalitate.
Ingrasamant : .Nu este nevoie daca pamantul este nutritiv.
Daunatori : .Este o planta destul de rezistenta la daunatori, dar poate fi atacata de musculita alba.
Inmultire : Prin seminte si butasi semilemnificati mai mult spre erbacei. Butasii de 8-10 cm se vor planta in amestec de pamant si nisip la o temperatura de 22C.
Transplantare : Daca planta este cultivata in ghiveci va recomand sa schimbati pamantul in fiecare primavara pentru o hranire corespunzatoare si pentru a nu folosi ingrasaminte. Ramificarea frumoasa si inflorirea mai bogata o puteti realiza prin tunderea ramurilor in luna februarie inainte ca planta se reintre in vegetatie. Florile apar in varfurile ramurilor tinere. Se vor indeparta si ramurile uscate.

SUGESTII: Daca iubiti plantele sub forma de bonsai Rodia - Punica granatum este una dintre cele care se preteaza pentru acest gen de cultivare.

OBSERVATII : Pe langa aspectul ornamental deosebit, Rodia - Punica granatum este foarte apreciata pentru fructele sale foarte bogate in vitamina C si alte substante benefice sanatatii, vitamina B, acid pantotenic , potasiu si antioxidanti . Fructele se consuma proaspete, sub forma de sucuri sau se folosesc in diverse preparate culinare. Semintele de rodie salbatica sunt folosite sub forma de condiment .
Fructele se mai folosesc pentru obtinerea de vinuri, semintele fiind bogate in tanin.
Simbolurile fructului de rodie sunt multiple: este simbolul oficial al catorva orase din Turcia , în Israel fructul de rodie este considerat traditional si folosit în cadrul ceremoniilor, in Armenia, simbolizeaza casatoria, fertilitatea si abundenta.
Pentru poporul grec Rodia are un rol important in simbolistica, ea ocupa un loc de frunte în timpul ceremoniilor de casatorie sau al funeraliilor. Pentru comemorarea mortilor, grecii pregatesc „kollyva“ (coliva, pregatita din grâu fiert, zahar si ornata cu rodii) ca ofranda. Tot in Grecia o alta traditie este aceea ca o rodia sa fie sparta de pamânt cu ocazia casatoriei, a Anului Nou sau la cumpararea unei case noi. Musafirul aduce o rodie în dar, aceasta este plasata lânga iconostasul casei ca simbol al norocului, abundentei, si fertilitatii.
Rodia se regaseste ca simbol pe diverse obiecte suvenir in multe din magazinele Greciei, de asemenea si pe vesmintele preotesti.
Mai este utilizata pentru vopsirea diverselor tesaturi din bumbac sau in.
Orasul spaniol antic Granada a primit numele de la acest fruct.

ALTE SPECII:
Bala Mursal, Meles melli, Musket Red, Paper Shell, Punica protopunica, Spanish Ruby, Vellodu, Wanderfull

 

 

Copyright © 2008 www.flori-si-plante.ro      
Folosirea oricarui material de pe acest site fara acordul scris al detinatorului este strict interzisa.