JACOBINIA CARNEA

DENUMIRE: JACOBINIA CARNEA (Justicia)

FAMILIE: Acantaceae

ORIGINE: America de Sud (Brazilia, Ecuador, Columbia)

DESCRIERE: Jacobinia este o planta speciala, cu o frumusete deosebita. Are frunzele mari romboidale verzi inchis. Aspectul frunzelor se remarca prin gofrarea lor si culoarea verde inchis. Ele imbraca foarte frumos ramurile plantei. In conditii de apartament atinge o inaltime de 0,60-0,70 m, in mediul natural 1-1,5 m Florile sunt deosebite prin rafinamentul culorilor pastelate, roz, oranj, galben, zmeuriu, rosu si alb. Ele sunt reunite in forma de spic si apar in varful ramurilor tinere imediat la baza frunzelor care sunt dispuse in pereche de o parte si de alta a ramurii. Forma florilor este tubulara foarte fina. Cand floarea este deschisa complet aproape ca atinge perfectiunea rafinamentului.

PERIOADA DE INFLORIRE: primavara-toamna

INGRIJIRE
Sol: Un amestec nutritiv si usor, in combinatie cu putin nisip.
Lumina si amplasament: Prefera un loc cu lumina buna dar usor difuza.
Temperatura: Vara temperatura ideala 18-24C, iarna temperatura nu mai mica de 13C.
Udarea: Este mare iubitoare de apa. Ghiveciul trebuie sa fie prevazut cu o scurgere buna, altfel riscam ca radacinile sa putrezeasca. In perioadele calde este indicat sa se pulverizeze apa si pe frunze.
Ingrasamant: O data pe luna, din primavara pana toamna.
Daunatori: Paianjenul rosu.
Inmultire: Prin butasi, primavara sau toamna devreme. Se pun in substrat de turba in amestec cu nisip. Dupa circa 1 luna putem avea plantute tinere.
Particularitati: Atentie la udarea plantei, apa sa nu stagneze in ghiveci. Lipsa apei duce la ingalbenirea frunzelor si pierderea lor. Iarna planta se va lasa intr-un mic repaus. Se va uda atat cat sa nu se usuce pamantul foarte tare. In aceasta perioada planta pierde frunzele.

SUGESTII: Pentru ca planta sa arate frumos si ramificat vom taia varfurile atunci cand o scoatem din repaus si tot atunci o transplantam intr-un ghiveci mai mare. In felul acesta vom avea o planta cu mai multe ramuri si tot atatea flori, ele dezvoltandu-se asa cum am mentionat pe ramurile tinere. Un ghiveci mare asigura cresterea plantei corespunzator.

ALTE SPECII:
Jacobinia pauciflora, Jacobinia chrysostephana si Jacobinia rizzini.

 

 

Copyright © 2008 www.flori-si-plante.ro      
Folosirea oricarui material de pe acest site fara acordul scris al detinatorului este strict interzisa.