AMORPHOPHALLUS KONJAC








DENUMIRE: AMORPHOPHALLUS KONJAC

FAMILIE: Araceae

ORIGINI: Regiunile tropicale ale Asiei , (Indonezia, Inselele Sumatra) si Australia

DESCRIERE: Planta exotica adaptata foarte bine la conditiile noastre climatice. Evolutia ei este uluitoare si bizara. Amorphophallus are doua cicluri de vegetatie. Unul vara iar celalalt iarna cand infloreste. Amorphophallus are forma unei umbrele dantelate. Are o singura frunza impartita in trei, sustinuta de o tulpina viguroasa. Tulpina are consistenta spongioasa dura (este o planta erbacee) la maturitate atinge un diametru de 10 cm. Culoarea tulpinii este gri inchis cu pete verzi spre gri si maroniu inchis. La fel este si tija (petiolul) florii. Floarea poate depasi 1,70 m inaltime (tija + floarea). Floarea propriu zis masoara peste 65 cm. Deosebit de spectaculos este faptul ca floarea se dezvolta din tubercul fara a fi pus in pamant si nu necesita nici un fel de ingrijire, hranindu-se numai din substantele acumulate in el. Floarea poate dura intre 3 si 4 saptamani. Cresterea este foarte interesanta, inaltimea de 1,60-1,68 m este atinsa in aproximativ 34 de zile dupa cum se poate vedea in grafic. Sunt 2-3 zile in care cresterea zilnica este de 11-15 cm/zi. Floarea (bractee) este asemanatoare unei cale, are culoarea grena violet cu marginile rasucite ca a unei coli de hartie creponata. In interior se afla inflorescenta de tip spadix. Frumusetea florii este nebanuita.

PERIOADA DE INFLORIRE: Iarna (decembrie-martie). Inflorirea este influentata foarte mult de temperatura la care este tinut tuberculul.

INGRIJIRE:
Plantarea: Tuberculul se planteaza în perioda februarie-aprilie. (ne va arata el cand, mugurul incepe sa creasca; depinde la ce temperatura este pastrat: daca temperatura este mai ridicata mugurul va creste mai repede). Se acopera tuberculul cu 2-3 cm de pamant (cand este mic, pe masura ce creste stratul va fi si el mai mare 5-7 cm) dupa care se uda. Daca atunci cand planta a crescut si radacinile se vad, se mai pune pamant deasupra. Se poate planta in ghiveci sau in gradina. Tuberculul intra repede in vegetatie si cresterea va fi rapida. Exista o perioada de 1-2 zile inainte de a se deschide complet toata frunza senzational de frumosa. La inceputu toamnei planta moare, tuberculul se scoate din ghiveci, se spala si se pastreaza la temperatura camerei.
Sol: Pamantul cel mai bun este cel de padure, in amestec cu unul de la florarie. Nu turba simpla.
Lumina si amplasament: Lumina trebuie sa fie directa dar ferit de soare, frunzele pot fi arse si vor avea de suferit iar aspectul va fi urat. Daca lumina nu este convenabila plantei ea va tinde sa o caute in felul acesta se va inclina. O putem rasuci si revine la pozitia verticala.
Temperatura: Iarna planta este la stadiu de tubercul si va trebui sa-l ferim de inghet.
Udarea: Vara se va uda bine, cu regularitate necesitand si stropirea frunzelor. Atentie apa nu trebuie sa stagneze in ghiveci. Tuberculul poate putrezi.
Ingrasamant: Nu necesita.
Precautii: Vara razele soarelui pot pricinui arsuri pe varfurile plantei. Iarna tuberculul trebuie ferit de inghet. De asemeni sa avem grija sa nu stea in bataia vantului.
Daunatori: Planta este foarte rezistenta la daunatori.
Inmultire: Prin tuberculi. In conditiile noastre inmultirea prin seminte destul de greu de realizat.

SUGESTII: Tuberculii se pot tine iarna in cosulete la vedere, sunt extrem de decorativi.
Amorphophallus konjac are printre altele si efecte terapeutice fiind utilizat in medicina traditionala japoneza. In industria farmaceutica se utilizeaza substanta Glucomanann care previne absorbtia grasimilor, controleaza colesterolul si normalizeaza nivelul zaharului in singe.

Un mic truc:
Frumusetea florii este fantastica, insa este usor umbrita de mirosul ei (care se amplifica atunci cand este cald sau bate sorele pe ea) dar se poate atenua foarte mult prin pozitionarea ei intr-un loc racoros. In felul acesta scapam de acest inconvenient.

Trezirea bulbului la viata se face in functie de temperatura la care este tinut.
O temperatura de 12-14C intarzie intrarea in vegetatie. Grabirea tuberculului sa intre in vegetatie se face prin asigurarea unei temperaturi mai mari, peste 20C.
Pentru o crestere mai rapida a tuberculului si implicit inflorirea plantei mai devreme este bine sa utilizati un ghiveci mai mare pentru ca el sa se dezvolte in voie.

ALTE SPECII CULTIVATE: Se cunosc peste 160 de specii din genul Amorphophallus.
Amorphophallus titanum - este cea mai cunoscuta si are floarea cea mai mare din aceasta specie.

 

Copyright © 2008 www.flori-si-plante.ro      
Folosirea oricarui material de pe acest site fara acordul scris al detinatorului este strict interzisa.