Forum «Flori-si-Plante.ro»
Discutii utile despre flori si plante
 
Acum este 26 Oct 2021 14:01
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 

Doriti sa vizitati Valea Cernei?
Chestionarul s-a închis pe data de 07 Mar 2010 00:38
Am putine informatii 50%  50%  [ 1 ]
Da doresc sa vizitez zona. 50%  50%  [ 1 ]
Voturi totale : 2
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Aventura in Valea Cernei. Pe urmele lui Hercules
MesajScris: 08 Oct 2009 00:38 
Neconectat

Membru din: 07 Oct 2009 18:41
Mesaje: 3
Doresc sa va ofer mai multe informatii despre Baile Herculane si Valea Cernei pentru cei intersati de aceasta zona din sudul Banatului. Pentru o mai bună întelegere, contează foarte mult poziţionarea dumneavoastră şi anume să aveţi în faţă obiectivul turistic principal la orice accesare a ghidului . Nu uitaţi harta, pe care aveţi numerotarea obiectivelor turistice din traseu! Marturiile acestei legende le gasim pe o tabula votiva aflata in custodia unui muzeu din Viena si respectiv intr-o scrisoare manuscris trimisa de un mesenger imparatului Franz Iosef impreuna cu descrierea detaliata a zonei.

Nu degeaba romanii descoperind apele termale si asezarea din jurul lor i-au dat numele de apele sacre ale lui Hercules iar asezarea a luat denumirea mai tirziu prin decret al imparatului austriac de Herculesbad ( Baile lui Hercules) intrind definitiv in toponomia asezarilor europene de care toata lumea stie fiind un brand, un brand pe care noi toti din aceasta zona si nu numai il exploatam la maximum.
Este un factor de reflexie si pentru regindirea managimentului turistic in zona

Hercules, în drumul său spre Caucaz, în căutarea lânei de aur, împreuna cu argonauţii săi ar fi trecut prin zonă urcând pe Dunăre în sus. Pe vremea aceea Dunărea avea un alt curs faţă de cel de astăzi, prin Iugoslavia, curgând în Adriatica., Hercules şi argonauţii săi ar fi ajuns la cataracta de pe Dunăre - Cazanele Dunării. Aici s-ar fi oprit pentru a încerca trecerea corăbiei deasupra cataractei.

Până la găsirea unei modalităţi de a trece corabia deasupra cataractei, Hercules ar fi plecat pe Cerna în sus şi ar fi ajuns la Herculane unde s-a întâlnit cu Corcoaia, o batrână care locuia în zona Platoului Coroninii Aceasta, väzându-l vlăguit, i-ar fi spus sa intre in apa unui izvor ce se afla in vale sa se mai indrazveneasca . apoi a mai spus ca si cei doi fi ai sai intrau in apa izvoarelor dupa ce terminau munca cimpului iar dupa baia in apa calda erau mai vigurosi si ca localnicii cind erau bolnavii sau aveau animale bolnave, ranite sau muscate de serpi veninosi faceau baie in aceste izvoare iar dupa ce ieseau afara si ei si animalele se vindecau complet..

Batrina i-a povestit lui Hercules despre un balaur care venea si se scalda aici in vale.iar cind isi lua zborul de pe pamint scuturindusi aripile stropi de apa cadeau de sus din cer ca o perdea de ploaie formind o cascada in munte numita Cascada Vinturatoarea.
Tot aici i-a aparut si tatal sau Zeus in cale spunind-i sa nu uite niciodata ca pericolul cel mai mare vine de sus din cer de la mama sa vitega Hera stiut fiind ca aceasta nu-l avea la inima datorita faptului ca Zeus avusese o legatura amoroasa cu o paminteaca din care se nascuse Hercules..In locul in care a aparut Zeus a ramas o stinca enorma sub forma unui deget urias care are aratatorul indreptat in sus spre cer numindu-se Degetul lui Hercules..
Stinca se observa foarte bine dupa masa cind soarele bate puternic in ea din Strada Zavoiului. Reluându-şi drumul, Hercules ajunse intr-un loc salbatic numit Piatra Puscata

Tot acolo s-a întâlnit cu un localnic, acesta aflind ca este Hercules i-a cerut ajutorul pentru a omorî un balaur care îsi avea vizuina lângă Izvoarele.Cernei si care le producea mari necazuri.Hercules i-a ascultat rugămintea şi a pornit în căutarea balaurului dar inainte se a parasi locul Hercules ca sa nu uite pe unde a venit a facut un semn cu coada maciucii in peretele de stinca Hercules ajunse în sat care era fortificat şi bine apărat.
Din discuţia avută cu căpetenia satului, aceasta i-a povestit de necazul lor şi anume că de fiecare dată când ieşeau din sat şi se duceau la munca câmpului balaurul venea şi îi omora, distrugându-le şi recoltele.Pentru ca să nu mai aibă probleme cu balaurul ei trebuiau să dea în mod regulat câte o copilă din sat pe care o legau de un stâlp, care se afla chiar pe buza unei prăpastii. Balaurul venea şi o lua, astfel sătenii aveau linişte un timp

Era un adevarat ritual pentru ca oamenii nu stiau ce sa faca sa se bucure pentru ca scapau de necaz o vreme sau sa plinga dupa copila data de nevoie balaurului. Hercules se hotărăşte să omoare balaurul şi organizează o pânda folosind drept momeala o fata din sat. În momentul când balaurul veni sa ia fata de pe stâlp, Hercules îi apăru în cale şi îi dădu o lovitură puternică cu măciuca, dar aceasta sare din solzii balaurului în munte, retezând jumătate din vârful acestuia. De aici vine numele de Muntele Retezat.
Apoi balaurul naucit de lovitura o lua pe Cerna in jos si intra in Cheile Corcoaiei locul fiind strimt balaurul ramase blocat dar Hercules ocoli muntele iesindu-i in cale. Se spune ca acolo in chei in locul ala strimt Hercules se propti atit de tare sa dea lovitura de gratie incit piciorul i-a intrat in stinca, urma acestuia o vedem si astazi .

Balaurul de durere si aproape pe moarte se zvircoli asa de tare incit reusi sa iasa din strimtoare si intra in locul unde isi avea vizuina. In locul lui au ramas urmele luptei, muntele despicat in doua ,scobiturile rotunde din peretii de stinca si despicatura verticala prin care abia se intrevede un colt de cer undeva sus de tot, e lasata de maciuca . Hercules il urmari si ii aplica ultima lovitura omorindu-l, singele tisnindu-i cu putere, formind izvoarele - Izbucul Cernei iar ultima suflare iesindu-i intr-un virf de munte, in locul stiut astazi de Grota cu Aburi si in avenele si pesterile din jur.
Legenda mai spune in continuare ca in timpul luptei cu balaurul, fata care fususe folosita ca momeala, speriata, a trecut riul Cerna in Cheile Tasnei ascuzinduse intr-o grota. dar din cauza luptei dintre balaur si Hercules si a zguduiturilor pamintului intrarea in grota a fost astupata de stincile masive pravalite de pe versanti .Hercules ia auzit tipetele disperate si sa apucat sa elibereze intrarea grotei.insa un bloc enorm de piatra era chiar pe intare .Hercules a incercat cu forta lui recunoscuta sa-l dea la o parte dar nu reusi Atunci lua maciuca si-l sparse in doua dar si o parte din grota ,.apoi lua bucatile de stinca si le arunca atit de departe ca una dintre ele ajunse in mijlocul riului Cerna in locul numit La Bobot. Apa a fost oprita de stinca , trecind peste ea formind casacada Bobot din Valea Cernei .

Locul in care a fost grota si spartura de maciuca , este stiut de oameni de Gaura Fetei si se poate vedea din poteca care trece pe deasupra .
Dupa lupta cu balaurul Hercules trecind pe linga izvoarele de apa miraculoasa in drumul lui spre Dunare unde il asteptau argonautii isi aduse aminte de vorbele batrinei Corcoaia . Se hatari sa intre în unul din izvoarele termale, apoi ieşind de acolo şi-a dat seama că într-adevăr batrâna a avut dreptate, forţele i-au revenit ca prin minune iar rănile din lupta cu balaurul i s-au vindecat pe loc
autor legenda Barbu Gheorghe

Sint locuri frumoase si in Romania care oricind pot concura cu alte destinatii din lume numai ca mai trebuiesc si cautate.
Pentru informatii :
www.carpati-valea-cernei.com

Tags: Valea Cernei,Carpati Valea Cernei,Baile Herculane,Turism,


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 08 Oct 2009 14:45 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 07 Sep 2007 20:36
Mesaje: 1692
Localitate: Bucuresti
Multumim pentru informatii :Multumesc: ...si ce legenda frumoasa despre aceste minunate locuri.
Romania este intr-adevar o tara cu mult potential turistic :floare:.... pacat ca multi fug sa viziteze alte locuri din tari straine, inainte de a vedea frumusetile din propria tara.

_________________
http://s151.photobucket.com/albums/s150/episcia/


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Aventura in Valea Cernei
MesajScris: 09 Oct 2009 22:20 
Neconectat

Membru din: 07 Oct 2009 18:41
Mesaje: 3
Tocmai asta incercam si noi sa dezvoltam un alt concept despre zona si o sa vedeti ca nu este o statiune numai pentru tratament si pensionari.
Patrimoniul natural este de exceptie desi zona se afla la numai 168 de metri altitudine fata de mare echivalentul Monte Carlo din Mediterana
aerul si ionizarea sint comparabile cu altitudinea de 3000 m . Un lucru remarcabil pentru zona apoi obiectivele turistice (cascade, pesteri,chei ,legende, panorame) fac ca zona sa fie si mai spectaculoasa numai ca trebuie sa stim sa o intelegem , sa stim ce cautam sau ce vrem pentru un concediu. . Nu este totul numai sa stam intr-un Hotel linga un televizor , asa putem sta si acasa fara bani.

Pe urmele lui Hercules
http://www.youtube.com/watch?v=MhkNmSGpdao&hl=es


Tags: carpati valea cernei,info valea cernei


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Aventura in Valea Cernei. Pe urmele lui Hercules
MesajScris: 25 Oct 2009 18:53 
Neconectat

Membru din: 07 Oct 2009 18:41
Mesaje: 3
Sint locuri frumoase si in Romania care oricind pot concura cu alte destinatii din lume numai ca mai trebuiesc si cautate.
Va propun un altfel de turism timp de o saptamina plecind din Cazanele Dunarii ajungind pina la Izvoarele Cernei linga Retezat.
Turul acesta il puteti face integral cu masina. in care folositi logistica din zona(pensiuni,hoteluri,cabane ,etc), logistica personala (rulota,echipamente individuale, biciclete, etc) dar si multa imaginatie si spirit de aventura. Va las sa va convingeti singuri.
In acest tur puteti folosi sigur tehnicile de alpinism atit cit se poate,speologie inotul,caiacul , bicicleta, motocicleta,etc daca le
aveti in echipamentul individual,invatati tehnici de orientare , fotografiere sau filmari , etc
Acest tur il puteti face intr- o sapatamina sau mai mult stucturat pe trei etape:

1.Cazanele Dunarii 2 zile
2.Baile Herculane si zone limitrofe 3 zile
3.Valea Cernei 2 zile

Se poate restructura si la mai putine zile renuntind la anumite etape din tur.
Fiecare etapa prinde anumite parti din legenda deci si obiective turistice.
Deplasaraea in teren se poate face cu masina personala sau organizat cu un alt mijloc de transport
Programul poate fi facut individual, pe grup adhoc,sau grupuri organizate incluzind si elevii sau copii... Masa se poate lua la
pensiuni, cabane (daca sint mai multe persoane) sau la alte restaurante din zona.
Turul este structurat numai pe o anumita perioada a anului. Iarna drumurile fiiind inchise.
Ceea mai buna perioada a anului: Martie - Octombrie

Tags: vale cernei,turism baile herculane,carpati valea cernei


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 4 mesaje ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
Copyright © 2008 www.flori-si-plante.ro      
Folosirea oricarui material de pe acest site fara acordul scris al detinatorului este strict interzisa.

 
vizitatori de la 1.08.2001