Flori-si-Plante.ro
https://flori-si-plante.ro/forum/

STREPTOCARPUS
https://flori-si-plante.ro/forum/viewtopic.php?f=50&t=45
Pagina 1 din 29

Autor:  administrator [ 23 Sep 2007 21:36 ]
Subiectul mesajului:  STREPTOCARPUS

STREPTOCARPUS

DENUMIRE: STREPTOCARPUS X HYBRIDUS (Cancalin)
FAMILIE: Gesneriacee
ORIGINI: Zonele umede ale Africii de Sud, Kenya, Tanzania si Madagascar.
DESCRIERE: Planta rizomatoasa, vivace, care formeaza o rozeta. Frunzele ei sunt incretite, paroase, de un verde mat. Are flori foarte rezistente, cu colorit variat, alb, diferite nuante de roz, albastru. Dimensiunea plantei variaza intre 20-35 cm pentru hibrizi.
PERIOADA DE INFLORIRE: Mai-Octombrie
INGRIJIRE
Sol: Un amestec usor, compus din : pamant de frunze necernut, scoarta compostata, nisip (cu granulatie mare, de rau) si turba aurie. In locul nisipului se mai poate folosi perlit.
Lumina si amplasament: Infloreste superb daca este tinuta in apropierea unei ferestre orientate spre est sau vest. O expunere usor umbrita este binevenita in perioana iunie-septembrie. Vare neaparat trebuie sa ii asiguram o umiditate atmosferica mare. Poate fi amplasat in sala de baie. Nu suporta pulverizarea pe frunze.
Temperatura: Ideala intre 10C-23C vara in timpul iernii 16C.
Udarea: Se va face cu apa dedurizata. De doua ori pe saptamana – vara iar iarna – o data la 8-10 zile. (daca iarna sta la o temperatura ridicata udarile vor fi mai dese).
Ingrasamant: Din aprilie pana in septembrie, o data pe luna. Se va folosi ingrasamant pentru rosii (capsuni) sau ingrasamant pentru plante cu flori.
Precautii: Ca la orice planta, evitati sa lasati apa in farfurioara ghiveciului. Planta se va transplanta anual, primavara. Aceasta planta nu suporta fumul (oricare ar fi natura lui)
Daunatori: Paduchi
Inmultire: Se realizeaza prin butasirea frunzelor in minisere etanse, cu incalzire de fond (25C). Inmultirea prin seminte este mai anevoioasa.
SUGESTII: Planta rezista bine 1-3 ani dupa aceea incepe sa isi piarda din frumusete si chiar infloreste mai putin. Frunzele ei sunt fragile si se rup usor. Udati planta prin scufundare, 15 minute, deoarece frunzele au tendinta de a se pata si a se mucegai, retinand apa.
ALTE SPECII CULTIVATE: S. Grandis si S. Wedlandii formeaza o frunza enorma si o inflorescenta lunga, care dureaza mai multe luni. Planta moare dupa inflorire... Se cunosc 130 specii de streptocarpus. Cei mai cultivati sunt hibrizii roz, rosii, albi sau bleu.
BIBLIOGRAFIE:
Truffaut – Gradini si Plante de Interior
Le Truffaut – Plantes D’interieur

Realizare
Traducere: AbraMack
Adaptare: Administrator

Fişiere ataşate:
Streptocarpus sophie 4.jpg
Streptocarpus sophie 4.jpg [ 105.21 KiB | Vizualizat de 17307 ori ]
Streptocarpus Pocahontas 2.jpg
Streptocarpus Pocahontas 2.jpg [ 152.32 KiB | Vizualizat de 17307 ori ]

Autor:  anamaria [ 24 Sep 2007 14:32 ]
Subiectul mesajului: 

Draga mea.... ma simt vizata. :oare:
Atata vroiam, sa pot discuta despre o mare iubire, care se incapataneaza si nu vrea sa simta la fel. Buna ziua mi-ati dat.... :Yes:

Autor:  anamaria [ 24 Sep 2007 14:38 ]
Subiectul mesajului: 

Hai pentru inceput sa va arat cateva poze:
No name: Imagine Imagine,
Sandra: Imagine absolut de exceptie, are floarea atat de maaaare,
Karen: Imagine.

Si doi puiuti nou nouti: Imagine Imagine

Autor:  administrator [ 24 Sep 2007 15:06 ]
Subiectul mesajului: 

anamaria scrie:
Draga mea.... ma simt vizata. :oare:
Atata vroiam, sa pot discuta despre o mare iubire, care se incapataneaza si nu vrea sa simta la fel. Buna ziua mi-ati dat.... :Yes:

:OK: pentru tine, sigur.
Pentru reusita cu puiuti mii de :bravo: .
:pupici:

Autor:  anamaria [ 24 Sep 2007 15:17 ]
Subiectul mesajului: 

Multumesc, dar nu stiu daca merit... :inger:

O sa revin cu toata experienta mea in prinsul streptocarpusilor.

Autor:  administrator [ 24 Sep 2007 15:23 ]
Subiectul mesajului: 

SIGUR meriti pentru pasiunea si dragostea pentru ei. :premiu:

Autor:  didi [ 24 Sep 2007 19:24 ]
Subiectul mesajului: 

Anamaria felicitari! :buchet:
Eu nu am curaj cu ei...inca :wink:

Autor:  anamaria [ 24 Sep 2007 23:27 ]
Subiectul mesajului: 

Dar nu-ti trebuie mult curaj. Iti trebuie un pic de nebunie.
Eu am vazut prima data streptocarpusi intr-o poza. Nu stiam ce sunt, dar mi-a placut extrem de mult eleganta lor si mi-au placut culorile si combinatiile de culori.
Acum incerc (si sper sa-mi reuseasca) inmultirea lor. Am frunze puse de la inceputul lui august si care sunt inca OK. Sper ca or sa faca puiuti cat mai repede si cati mai multi.
Am incercat imnultirea lor prin frunza intreaga, in pamant sau in apa, cu frunza taiata orizontal sau vertical. Pana acum marea majoritate a bucatilor de frunze puse sunt OK.

Daca va intereseaza pot detalia.

Important e ca sunt plante absolut deosebite. Si ca merita eforturile noastre de a le creste. Parerea mea :dans:

Autor:  didi [ 25 Sep 2007 06:11 ]
Subiectul mesajului: 

Da Anamaria cred ca este interesanta povestea lor. Dar sa vorbesc in numele meu: mi-ar face o deosebita placere sa citesc o poveste ilustrata. Ce varietati, cand ai pus fruzulitele, in ce sol...etc. Multumesc!

Autor:  administrator [ 25 Sep 2007 08:53 ]
Subiectul mesajului: 

Intr-adevar Streptocarsus este o planta cu flori minunate, delicate si fragile dar in acelasi timp resiztenta ca durata.
Am vazut prima data aceasta planta intr-o florarie din Piatra Neamt acum 1 an si ceva. Am intrebat cum se numeste si mi s-a spus Primula. M-am mirat dar am luat-o pentru ca mi-au placut florile. Acasa am cautat in cartile de specialitate si am gasit-o se numea Streptocarpus.
Asa era cand l-am luat

Fişiere ataşate:
Streptocarpus 1.jpg
Streptocarpus 1.jpg [ 134.76 KiB | Vizualizat de 17307 ori ]

Autor:  anamaria [ 25 Sep 2007 16:57 ]
Subiectul mesajului: 

Haideti sa va spun:
Prima incercare de a prinde streptosi a fost in aprilie, cand am pus doua bucati de frunza direct in pamant. Cam in doua luni au aparut puiutii: Imagine. A mai trecut o luna si urma sa plec in concediu (2 satpamani). Stiam ca-i prea devreme sa transplantez puiutii, dar mi-a fost teama sa-i las acasa, asa ca i-am transplantat si i-am luat cu mine: Imagine. Nu au rezistat. Dar problema era ca nici cei de acasa nu au supravietuit caniculei ( a fost perioada aceea cand s-au inchis institutiile publice...). Asa ca in august nu mai aveam decat cativa streptosi pe moarte.
Mi-a sarit in ajutor o prietena draga, din alta localitate si mi-a adus cateva frunze. Atunci, de teama sa nu le pierd am taiat frunzele in mai multe bucati si le-am pus in diferite substraturi. Partea de la baza a frunzelor am taiat-o perpendicular pe nervura ( partea aceea se numeste si zona de crestere - se spune ca ea da cel mai repede puiuti) iar restul frunzei am taiat-o de-a lungul nervurii principale (asa ies mai multi puiuti, dar riscul de putrezire e mult mai mare). Cum am mai spus, am folosit si banuti de turba, si turba simpla si turba cu nisip.
Cam asa aratau dupa plantare:
Imagine Imagine
A.... si pentru ca frunzele nu erau proaspat taiate, au ajuns la mine un pic vestede. Pe cele care l-am taiat "de-a lungul" le-am sprijinit cu scobitori, pentru ca stateau lipite de pamant. Am avut surpriza, a doua zi, sa constat ca nu se mai sprijineau de scobitori si ca stateau "batoase", singure.
La o luna jumatate, am avut primul puiut (de la o frunza taiata de-a lungul nervurii) Imagine, peste doua trei zile, alt puiut de la o frunza taiata normal Imagine. Astazi mai am un puiut, langa primul.

A, si inca ceva. De la streptosii gasiti mai mult morti decat vii, am rupt cateva frunze. Pentru ca nu le dadeam sanse si pentru ca nu mai aveam loc si pentru ca mi-era mila sa le arunc, le-am pus intr-un pahar cu apa. Cam in doua saptamani, udandu-mi orhideele, am dat de pahar. Nu mi-a placut cum aratau si am vrut sa le arunc, dar am uitat. Ei, sambata, udand iar orhideele, am dat de pahar. Nu mi-a venit sa cred..... aveau radacini!!! Le-am plantat, le-am pus un pet in cap si astept.

Pana acum atat am de povestit. Sper ca povestea mea sa fie cu "va urma" si cu happy end.

Autor:  administrator [ 01 Oct 2007 15:40 ]
Subiectul mesajului: 

Cu o asa explozie de floricele am incercat sa mai caut si alte culori. Am reusit sa gasesc la o prietena buna alb cu grena. Era o frunza pe care am reusit sa o fac plantuta. Apoi tot de la ea inca unul albastru cu mov. Apoi in urma unei comenzi inca alti 5.
Am reusit sa inmultesc Strepto roz, cu frunzele in banuti de turba, s-au prins si au inflorit frumos, dar a venit perioada de caniculare din aceasta vara si o parte nu au spurtavietuit iar ceilalti au suferit f f mult.
Acum o data cu racorirea vremii sunt ceva mai bine.
M-am gandit sa renunt la ei dar a venit o alta provocare si cu bunavointa si amabilitatea AneiMaria am mai comnandat 4 bucati. Acum sunt binisor dau semne ca vor sa cresca.
Vor urma fotografiile.

Prezentarea AneiMaria nu mai are nevoie de comentarii, :bravo: . Se vede cata pasiune si dragoste are pentru aceste plantute.

Autor:  anamaria [ 01 Oct 2007 17:30 ]
Subiectul mesajului: 

Multumesc de aprecieri!
Da, intr-adevar, aceste plante, mai mult ca oricare altele, m-au ambitionat. Am fost pe punctul de a renunta. Si cand am zis"gata", am gasit o mica floare deschisa. A doua zi inca una.... si tot asa. De doua saptamani am flori la streptosi non-stop. Nu multe (sa nu mi se urce la cap) cate una, la fiecare planta, insa vesnic am avut cel putin 4 infloriti in acelasi timp. Poate au revenit si ei la sentimente mai bune fata de mine.... sau poate vremea rece le place mai mult...

Acum sunt in stand-by si super incantata ca la o frunza taiata pe nervura am deja 8 pui :Yes: . Si la alta 2. Cresc foarte greu, extrem de greu as zice, iar frunzulitele care au deja o saptamana, nu cred ca au 3 mm... Insa cresc. Riscul de putrezire e la fel de mare ca la inceput... Daca spui cuiva ca uzi o planta cu pipeta, nu cred ca gandeste lucruri bune despre tine. Dar aici, in lumea noastra, pot sa spun: ud puiutii cu pipeta!!! (am mai auzit doua persoane facand asa :wink: ).

Sunt niste plante extrem de frumoase. Si, cred eu, asa cum sunt acum raspandite violetele, asa vor fi peste cativa ani streptocarpusii!!! :dans:

Autor:  didi [ 02 Oct 2007 09:02 ]
Subiectul mesajului: 

Anamaria si eu ud puii de violeta tot cu pipeta :ha ha ha:
Iti urez spor si sa ai nevoie de cat mai multe pipete...adica la cat mai multi streptosi, nu sa le dai mai multa apa. :wink:

Autor:  administrator [ 02 Oct 2007 15:56 ]
Subiectul mesajului: 

Al doilea inflorit a fost el:
Imagine * Imagine * Imagine
care a pierit din cauza apei, avand un ghivecel prea mic pamantul se usca f repede, era plin de bobocei si nu am vrut sa-l mut si la o mica neatentie, a putrezit.
Apoi a urmat:
Imagine
care a facut cateva floricele si apoi a stagnat. Acum este bine il astept sa faca bobocei, deocamdata nu are, dar a supravietuit caniculei.
Un alt supravietuitor este Keren
Imagine
ale carui floricele se vede ca nu se simteau prea bine. Si el este bine acum.
Concluzia mea este ca nu suporta temperaturile caniculare, trebuiesc daca avem posibilitatea tinuti in camere mai racoroase si cu lumina difuza si putina umiditate atmosferica.

Pagina 1 din 29 Ora este UTC + 2 [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/