Forum «Flori-si-Plante.ro»
Discutii utile despre flori si plante
 
Acum este 28 Mar 2024 20:38




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 24 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Seminte de palmier
MesajScris: 21 Sep 2009 12:39 
Neconectat

Membru din: 17 Sep 2009 11:41
Mesaje: 38
Exista metode de germinare diferite la toate speciile de palmieri? Sau se merge pe aceeasi metoda ca la curmali (timp de 2-3 zile tii semintele in apa calduta si dupa aceea le plantezi)? :help: am facut comanda de seminte si astept 6 soiuri diferite de seminte de palmieri. Nu am crescut pana acum decat 2 curmali din samanta (au fost mai multi puieti dar i-am dat la cunostinte). :bravo: va multumesc daca ma ajutati cu sfaturi bune!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Salut!
MesajScris: 29 Sep 2009 18:53 
Neconectat

Membru din: 17 Sep 2009 11:41
Mesaje: 38
:sunt aici: am primit semintele de palmier, ce sa fac cu ele, astept sa vina vara?! :help: cine ma poate indruma? :oare: :cutu:


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 29 Sep 2009 22:40 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 09 Sep 2007 19:49
Mesaje: 429
Localitate: Undeva intre pamant si cer...
Salutare, Maria... Ne poti spune CE denumiri au palmierii tai? Din cate am citit pe forumuri si prin carti, metodele de germinare difera...
Sunt seminte de palmier care se tin la frigider inainte de plantare, altele care trebuie tinute in apa calda (35 grade), constant, o saptamana... etc...
Deci...ce fel de seminte ai?

O seara faina! Tzuc!

_________________
Abra Mack
http://aerverde.wordpress.com/
http://claybijoo.blogspot.com/


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Buna!
MesajScris: 30 Sep 2009 14:44 
Neconectat

Membru din: 17 Sep 2009 11:41
Mesaje: 38
Cred ca am fost indusa in eroare, am deschis plicul cu seminte. Sunt 10 seminte: 3 seamna intre ele, alte 3 la fel, iar 4 au forme, culori si marimi diferite. Pe plic scrie asa:Palmen - Mischung (Palm Tree Mix) Dattelpalme, Zwergpalme, Bergpalme u.a. Phoenix Palm, European Fan Palm, Palour Palm... :sick: nu inteleg mare lucru, dar :Multumesc: ca ma ajutati. :pentru tine: O zi/seara buna!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 30 Sep 2009 17:03 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 27 Dec 2007 20:41
Mesaje: 664
Localitate: Arad
Nu ai fost indusa in eroare dupa cum scrii tu , inseamna ca ai cumparat un plic cu mai multe soiuri de palmieri .
Acele denumiri care le insiri tu sunt soiul palmierilor ,eu am mai semanat dar nu mi-au iesit prea multe si in general au nevoie de caldura pentru germinare .
Cauta pe google dupa denumirea lor de pe plic si aflii mai multe despre germinare sau cauta si aici http://www.greensystems.ro/Washingtonia_robusta.html


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 30 Sep 2009 17:13 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 09 Sep 2007 19:49
Mesaje: 429
Localitate: Undeva intre pamant si cer...
Maria... eu am dat o cautare si am senzatia ca ai seminte de la doi palmieri, mai multe variatiuni pe aceste doua teme: :)
Site-ul care ti l-a dat simandanca e ok... si eu stiu si am si incercat, fara reusita din pacate!, ca semintele de palmieri germineaza greu!!!


Uite ce am gasit eu:

Dattelpalme : http://www.pflanzenwelt.de/img/produkte/82115_4.jpg

Zwergpalme – http://www.gaertnerei-kalb.de/chamaer.jpeg

Bergpalme u.a - http://www.muenster.de/~hoge/Dateien/Gr ... s_2003.JPG

Phoenix Palm - http://www.houseofplants.co.uk/Resource ... elenii.gif

Palour Palm - http://www.indoor-plants.co.uk/parlour.jpg

European Fan Palm - http://www.ph-farms.com/European%20Fan%20Palm%201.jpg

Oricum, daca stii engleza sau franceza... gasesti o gramada de informatii... :) Daca nu... te mai ajutam!

Spor la germinare!!! O seara faina, te tzuc!

_________________
Abra Mack
http://aerverde.wordpress.com/
http://claybijoo.blogspot.com/


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Multumesc!!
MesajScris: 30 Sep 2009 19:41 
Neconectat

Membru din: 17 Sep 2009 11:41
Mesaje: 38
Multumesc pt adrese si sfaturi. Cu caldura nu-mi fac probleme, ca vara ma sufoc (noroc cu aerul conditionat!) stand la etajul 4 (ultimul etaj, se incinge plafonul). Sunt minutate plantutele pe care mi le-ai aratat dupa denumirile date de mine. ...Va multumesc, iar pe ele o sa le plantez cand e cald afara http://nikitas.sunphoto.ro/Florile_mele ... JNHAKMJLFI ... :dans: :floare:

_________________
"Traieste fiecare zi ca si cand...ar fi ultima!"


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Curmalul (Phoenix Dactylifera) - un arbore deosebit
MesajScris: 01 Mai 2010 05:22 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2010 20:37
Mesaje: 122
Localitate: Bucuresti, Constanta (aprox.1 data pe luna)
Dintotdeauna mi-au placut palmierii...

Readuc acum in atentie acest topic pentru ca am citit de curind o poveste care m-a impresionat peste masura. Despre un anume curmal. Despre care va veti dori sa fie "fetita".

Totul a inceput cind am cautat care e cea mai buna metoda pentru a germina citiva simburi de curmal pe care ii aveam. Si am descoperit o poveste extraordinara.

Acum 2.000 de ani, pe malurile Iordanului crestea o specie de palmier de curmal numit chiar "Curmal de Iudeea". Fructele sale erau folosite si in scopuri medicinale si era considerat cel mai folositor arbore, deoarece oferea fructele, lemnul si umbra sa intr-un tinut aproape arid.

Curmalele de Iudeea erau foarte renumite in Antichitate pentru gustul lor deosebit, iar culturile de curmali erau o importanta sursa de venit pentru regiune.

Acest palmier binecuvintat era atit de simbolic pentru Iudeea, incit atunci cind Romanii au cucerit regiunea s-a batut o moneda numita "Judaea Capta" ("Iudeea cucerita") reprezentind o femeie plingind sub un palmier de curmal.

Desi la data cuceririi romane paduri intregi de curmali maiestuosi se intindeau pe malurile Iordanului, pina la Marea Moarta, exploatarea lor a fost abandonata in timp si, 500 de ani mai tirziu, Palmierul de Curmal "de Iudeea" a disparut complet ca specie.

Curmalii din Israelul zilelor noastre sint re-importati din California, crescuti dintr-o specie originara din Iraq, iar diferentele genetice intre cea mai veche specie de curmal din zilele noastre - Curmalul Egiptean - si Curmalul de Iudeea, disparut, sint de 13%.

Diferentele genetice? Cum se pot cunoaste cu atita acuratete caracteristicile genetice ale unei plante care a disparut acum mai bine de trei jumatati de mileniu?

In anii '70, in cursul cercetarilor arheologice efectuate la palatul lui Herod cel Mare din Masada, actualul Israel, s-au descoperit intr-un vas vechi, ca si cum ar fi fost "aruncate la cos" mai multe seminte, printre care erau si citiva simburi de curmal "de Iudeea". Fiind considerate relicve arheologice, semintele au fost datate cu izotopi radioactivi de carbon si s-a stabilit provenienta lor cu o eroare de +/-50 de ani ca fiind... de acum 2.000 de ani!

Timp de 30 de ani aceste seminte au fost pastrate la Universitatea Bar-Illan ca niste relicve arheologice ce erau. Insa in 2005, cineva a avut curajul sa indrazneasca un gind miraculos. Dr. Sarah Sallon a cerut citeva seminte pentru a incerca sa le aduca la viata. A primit 3 simburi de curmal, pe care le-a dus la dr. Elaine Solowey - specialist in plante medicinale rare.

Desi sansele erau foarte mici, dr. Solowey a tratat aceste trei seminte de curmal in apa calda, cu un fertilizator puternic intr-o solutie bogata in hormoni de crestere si rizogeni. Dupa care le-a sadit sa germineze intr-un mediu sterilizat - chiar de sarbatoarea evreiasca a Festivalului Arborilor, sa le poarte noroc.

Si miracolul s-a produs dupa 6 saptamini. Una dintre seminte a germinat, aratind mai intii doua frunzulite lungi si palide. Urmatoarele frunze au fost verzi si... obisnuite. Insa nu este nimic obisnuit la un copacel readus la viata, practic ca pasarea Phoenix, careia si ii poarta numele (stiintific, dat inca din vechime).

Crestinii considera palmierul un simbol al pacii, asociat cu Intrarea Domnului in Ierusalim, in Duminica Floriilor. Evreii din vechime numeau acest palmier "copacul vietii" datorita bogatiei de proteine din fructul sau si a umbrei binefacatoare pe care o ofereau frunzele sale lungi si stufoase. Arabii spuneau ca exista tot atitea utilizari pentru palmierul de curmal cite zile sint intr-un an.

Arhitectii Greciei Antice s-au inspirat in modelarea coloanelor corintice dupa trunchiul inalt si elegant al palmierului si dupa coroana sa bogata. Romanii i-au spus Phoenix (dactylifera) pentru ca era mereu verde si supravietuia in desert, unde orice alte plante nu traiau. Egiptenii puneau in mormintele faraonilor simburi de curmal, ca simbol al nemuririi.

Anul acesta, copacelul readus la viata dupa 2.000 de ani si botezat "Matusalem" a implinit 5 ani. In 5 ani curmalul obtinut din seminte ajunge la maturitate. Curmalul este planta dioica, deci Matusalem are sanse 50/50 sa fie "fetita" sau "baiat". Daca este "fetita", lumea se va putea bucura iar de gustul legendar al curmalelor "de Iudeea" si, poate, si de beneficiile proprietatilor sale medicinale.

Nu-i asa ca toti va doriti acum ca "Matusalem" sa fie de gen feminin?

_________________
Aloha!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 01 Mai 2010 14:04 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970 03:00
Mesaje: 6726
Localitate: Bucuresti
Alice, remarc cu multa placere talentul, pasiunea si documentarea ta asupra lucrurilor pe care doresti sa ni le impartasesti.
Am vazut o Alice plina de idei frumoase, sincera si care nu face lucruri la intamplare.
Te felicit si iti doresc mult succes in ceea ce faci :buchet:
Povestea ta este de-a dreptul impresionanta.
Trebuie sa semanam cate un sambure de curmal :floare:

_________________
www.flori-si-plante.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 01 Mai 2010 22:56 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2010 20:37
Mesaje: 122
Localitate: Bucuresti, Constanta (aprox.1 data pe luna)
:Multumesc: :oops: N-am facut decit sa spun mai departe povestea asta impresionanta, caci am cautat tot ce-am putut sa aflu despre acest copacel cu totul deosebit.

Cind a fost mai marisor s-a verificat inca o data, analizindu-se o bucatica din coaja simburelui care a germinat, si s-a confirmat fara tagada virsta lui impresionanta, cu aceeasi +/-50 de ani: saminta din care a iesit tinarul palmier de curmal are 2.000 de ani!

Cele mai recente vesti despre el/ea sint din 2008 cind masura 1.4m si avea vreo duzina de frunzute. Insa nu ma las pina nu aflu ce mai face acum. Poate fructe! :dans 2:

Poate daca afla cit mai multa lume de povestea asta, cu cit mai multi oameni se gindesc la el/ea si-i doresc sa fie purtatoare de fructe, minunea va fi completa. Pentru ca un "baietel" nu va putea produce seminte, chiar daca se va putea inmulti vegetativ, "copiii" lui ar fi tot "baieti" si curmalele medicinale vor fi pierdute pentru totdeauna. :uff:

Si, daca vine vorba de germinat simburi de curmal, iata un link cu o procedura sigura si fotografii pas-cu-pas.
http://www.personal.u-net.com/~treetops/dateseed.html

Vermiculitul poate fi inlocuit cu perlit, fibra de nuca de cocos sau un substrat usor (50/50 turba si nisip). Foarte importanta este caldura - eu plimb cutiuta mea cu simburii pusi in perlit cind in balcon la soare, cind sub veioza seara. Nu stiu exact in ce moment vor ivi radacinute, pentru ca simburele-magic a germinat in 6 saptamini, insa a fost pus direct in substrat, deci a lucrat o perioada si nevazut, inainte sa scoata frunzutele. Dar sint cu ochii pe ei. 8)

_________________
Aloha!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 03 Mai 2010 12:55 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 14 Sep 2007 18:46
Mesaje: 4840
Intr-adevar impresiile tale Alice sunt minunate, pline de caldura si pasiune. Este o adevarata placere numai sa citest mesajele postate de tine, chiar daca nici macar nu am astfel de plantute, despre care povestesti. Insa imi place sa te citesc, sorb fiecare cuvintel. Ai un talent fantastic :bravo: :bravo:

_________________
Adoptă un "Ş" - scrie cu diacritice - fii mândru de limba română, şi nu de limba romana.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 03 Mai 2010 19:59 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Dec 2007 22:49
Mesaje: 387
Localitate: Bucuresti - Metrou Gorjului
Sa va arat si dactyliferii mei (au cam 5 ani):
Imagine
La ritmul in care cresc, nici in 10 ani nu o sa aibe probleme cu spatiul. Pentru ca nici ghiveci mai mare nu le pot asigura :?
Daca si-i doreste cineva din Bucuresti, ii pot oferi :wink:
Iar aici este ultimul sambure pus la incoltit pe la inceputul iernii :
Imagine


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: palmieri
MesajScris: 04 Mai 2010 09:40 
Neconectat

Membru din: 06 Iul 2009 11:56
Mesaje: 13
Localitate: Ticleni
am ceva experienta la curmali.Primele roade au fost acum 4 ani si acum sunt marisori
http://geodezia.sunphoto.ro/un_colt_de_rai
Am mai multe tipuri de palmieri si curmalii mie mi se par cei mai frumosi


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 06 Mai 2010 19:40 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2010 20:37
Mesaje: 122
Localitate: Bucuresti, Constanta (aprox.1 data pe luna)
@admin & laura
:oops: m-ati prins, intr-un fel e o "deformatie profesionala"... voi posta un mic anunt "deconspirativ" la cafenea.

@ Stefana
Mititeii din prima poza au 5 ani?! :shock: Pai inca au frunzele "de bebe", nu s-au desfacut ca la un palmier adult... Sint niste mici Peter Pani.
Ma gindesc ca daca i-ai muta cite unul in ghivece putin mai mari, poate o iau din loc. Curmalul mamei are tot vreo 5 ani (e la Constanta) si sta singurel intr-un ghiveci de vreo 7 litri, insa desi nu are tulpina, are frunze maaaari - mama le tine legate in sus si ajung la tavan.
Merita sa pastrezi unul, ramine verde si vesel tot timpul anului si e un copacel asa gratios... Daca nu misca nimic la simbureii mei in 2-3 saptamini, ma abonez eu la unul din ei. :)

@geo
Curmalul este cel din poza "palmier2", nu-i asa? Citi ani are? Cam ce volum are ghiveciul acum? Cind spui "primele roade" e vorba chiar de fructe? :oare: Am citit ca, totusi, pentru fructe e nevoie de polenizare cu inflorescente masculine si ca in plantatiile de curmali aceasta se face manual, pentru un randament mai bun. :)

Sint foarte frumosi palmierii tai. Nu-i cunosc inca dupa nume pe ceilalti. Acum cercetez soiuri de palmieri pitici si ma indragostesc, pe rind, de fiecare. :oops:

Vreau sa mai adaug un lucru foarte important, valabil pentru toate soiurile de palmieri:

Indiferent de culoarea frunzelor mai vechi, acestea nu se inlatura de pe planta pina nu sint complet uscate. Stiu ca poate nu vi se pare estetic aspectul unei frunze cu virfurile galbene sau uscate (caz in care se pot taia doar partile uscate, dar nu si cele ingalbenite) deoarece palmierii se hranesc mai mult prin frunze, si, neavind ramuri si foliaj bogat, orice substanta minerala din frunza ingalbenita se transfera treptat in noile frunze care cresc. Daca o indepartam inainte ca aceasta sa se usuce, ii taiem efectiv o sursa de hrana si palmierul sufera iar, in timp, putem chiar sa-l omorim cu aceasta practica, doar dintr-un capriciu estetic.

De asemenea, palmierii aprecieaza suplimentele nutritive administrate foliar, mai ales daca sint pusi intr-un substrat cu drenaj usor.

Desi sint si specii rezistente la frig, cei mai multi se simt foarte bine la caldurica si sub razele soarelui.

O sa revin si cu citeva suferinte ale palmierilor, caci si curmalul mamei are o carenta minerala ce se manifesta prin mici pete galbene pe frunze, insa n-am diagnosticat-o inca 100%. Suspectez o lipsa de potasiu in sol, insa e foarte similara cu carenta de magneziu si-mi trebuie o privire indeaproape a acestor pete. Nu sint insecte, asta e sigur.

_________________
Aloha!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: palmieri
MesajScris: 07 Mai 2010 07:58 
Neconectat

Membru din: 06 Iul 2009 11:56
Mesaje: 13
Localitate: Ticleni
Nu sunt obtinute de mine prin polenizare ci din seminte de curmal la pachet din aceiia cu 2 ron pachetul si pusi in pamint .Si da asa este trebuie lasata frunza sa ingalbeneasca


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 24 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
Copyright © 2008 www.flori-si-plante.ro      
Folosirea oricarui material de pe acest site fara acordul scris al detinatorului este strict interzisa.

 
vizitatori de la 1.08.2001