Flori-si-Plante.ro
https://flori-si-plante.ro/forum/

GARDENIA
https://flori-si-plante.ro/forum/viewtopic.php?f=22&t=111
Pagina 1 din 4

Autor:  administrator [ 16 Dec 2007 13:43 ]
Subiectul mesajului:  GARDENIA

**

Autor:  vernil [ 07 Ian 2008 10:20 ]
Subiectul mesajului: 

Se presupune ca planta a fost numita asa dupa Alexander Garden, un doctor din Charleston, USA, in timpul perioadei coloniale. Face parte din familia Rubiaceae

Originara din Sudul Chinei, Japonia, Taiwan si alte zone cu climat tropical si subtropical.

Tip de planta: arbust, avand coroana sferica si deasa.
Dimensiuni: In conditii naturale, poate ajunge la inaltimea de 2,5 m. Cultivata ca planta de apartament, poate atinge inaltimea de 1 m si un diametru intre 0,5-1 m.
Frunzele: sunt opozabile, lucioase,avand o culoare verde intens, nervuri bine delimitate, lungimea lor variind in functie de mediu. Cele care cresc in natura ajung la 20 cm, pe cand cele de apartament sunt mai mici, intre 5-10 cm. Au o rata de crestere lenta.
Florile: sunt albe, cerate, involte, cu un diametru intre 8 – 12 cm, devin crem pe masura ce floarea se maturizeaza. Parfumul dulceag al unei singure flori de gardenia poate inmiresma o incapere.
Fructele :sunt ovale, portocalii sau cenusii, in functie de varietate, ajungand pana la 3 cm. Au aspect carnos si moale, insa nu sunt comestibile.

Cea mai simpla metoda de inmultire este butasirea (februarie-martie) prin lastari de 7-8 cm, recoltati din varful tulpinelor tinere, care au la baza o mica portiune din ramura veche. Acestia se planteaza intr-un amestec de nisip si turba, in parti egale, acoperiti cu pet, mentinuti la 20-25 grade Celsius, la adapost de razele soarelui. Plantele obtinute din butasi infloresc dupa 2-3 ani.
Un alt procedeu de inmultire este prin marcotaj aerian, procedeu care se aplica la sfarsitul primaverii, folosind o ramura sanatoasa. Se decojeste usor o mica portiune din ramura, se pune pe zona un saculet cu pamant umed de turba, apoi se leaga bine, avand grija ca periodic sa udam. Este o metoda mai dificila.
Gardenia se mai poate inmulti si prin divizarea radacinilor, numai la temperaturi de 25-28 grade.

Gardenia este o planta acidofila, are nevoie de un drenaj bun al solului, dar care sa retina apa. Pentru aceasta, ideal ar fi ca pamantul sa fie un amestec format din frunze, turba fibroasa acida, mranita, pamant realizat din putrezirea lemnului sau a scoartei de copac si nisip, din toate acestea parti egale.
Lumina:Pentru o buna dezvoltare, planta se expune la lumina puternica, indirecta, insa nu direct la soare, apar arsuri pe frunze.
Temperatura:In mediul natural se dezvolta la temperaturi cuprinse intre 15 – 25 grade, dar poate suporta si o maxima de 30 grade. Pentru o buna inflorire, este recomandat ca iarna sa ii asiguram o perioada de relaxare de cateva saptamani, la o temperatura cuprinsa intre 10-15 grade, timp in care udarea sa va rari considerabil. Dupa aceasta perioada, planta trebuie tinuta numai intr-o atmosfera cu umiditate ridicata si temperatura de 20-25 grade.
Umiditatea/apa: Umiditatea atmosferica trebuie sa fie mai ridicata decat cea a solului. Pentru a impiedica pierderea umiditatii, pe suprafata solului se presara fie ace si coaja de pin sau brad, fie un strat de pietris care sa fie in permanenta umed.
Este foarte important cum udam gardenia, pamantul trebuie mentinut relativ umed, fara excese repetate, cu pauze intre udari pentru o buna oxigenare. Se poate folosi apa de turba (intr-un litru de apa se introduce o mica cantitate de pamant de turba, care se foloseste dupa cateva zile). Daca are multi boboci dar este udata prea putin, majoritatea bobocilor vor cadea inainte de a se deschide. Prin urmare, cand planta imboboceste este bine ca pamantul sa fie mereu umed; suprafata sa trebuie sa fie mereu jilava la atingere.


Gardenia este un arbust impresionant prin culorile constrastante ale florilor albe, parfumate cu frunzisul verde-stralucitor. Se mentine verde tot anul, insa iarna trebuie sa ii asiguram conditii optime de iluminare naturala si temeperaturi care sa nu scada sub 10 grade. Cresterea este lenta, mai accentuata vara, cand temperaturile sunt favorabile.
Nu se pulverizeaza frunzele in perioada de inflorire pentru ca acest lucru va duce la caderea florilor. Bobocii florali sunt foarte sensibili la oscilatii termice, la iluminarea insuficienta, mutari dese, lipsa umiditatii atmosferice.
Fertilizarea se face in perioada primavara-toamna, folosind un ingrasamant echilibrat 10/10/10 sau 15/15/15, la fiecare doua saptamani. Daca temperaturile depasesc 30 de grade sau daca planta este in perioada de inflorire, se inceteaza fertilizarea.
Este indicat ca transplantarea sa se efectueze la inceputul primaverii, numai daca este necesar a se schimba ghiveciul. Trebuie multa atentie in cazul acestei operatiunii, deoarece radacinile sunt foarte ramificate si fine, rupandu-se usor, astfel riscam sa pierdem planta.
Ajustarea coroanei se poate face in tot timpul anului, prin ciupiri ale varfurilor, iar corectarea formei se face doar la inceputul primaverii. Trebuie avut in vedere ca o tulpina va avea flori numai daca are minim 6 noduri.

Gardenia poate fi atacata de multe insecte daca nu sunt folosite masuri preventive sau de control.Cele mai daunatoare sunt puricii plantelor, afidele, paienjenii, fluturii albi si coleopterele.. In cazul unei udari prea mari, pot apare ciuperci care duc la putrezirea radacinii.
Compozitiei apei poate schimba pH-ul pamantului, acesta devenind alcalin. In acest caz, planta sufera de cloroza (frunzele sunt de un verde sters, galbui, cu vene verzi). Se trateaza prin adaugarea de sulfat de fier in pamantul din ghiveci, intr-un amestec de 1,2 g de sulfat de fier la 4 litri de apa. Gardenia se uda cu aceasta solutie o data sau de doua ori pe saptamana, timp de o luna.


SPECII, VARIETATI:
Sunt mai mult de 200 de specii, fac parte din familia Rubiaceae. Dintre acestea, cea mai importanta este gardenia jasminoides (augusta). Florile apar la mijlocul primaverii sau inceputul verii, si dureaza destul de mult pentru ca nu se deschid toate odata.Fructele sunt portocalii, ovale
Gardenia thunbergia este un arbust sau un copacel compact, originar din Africa de Sud. Are frunze verzi, ample, lungi de pana la 15 cm. Florile parfumate sunt albe - crem si apar toamna. Fructele sunt ovale, de culoare cenusie.

OBSERVATII: in Arhipelagul Polonezian, turistilor le sunt oferite flori de gardenia sub forma de salbe sau cununite impletite, ca semn a ospitalitatii, devenind astfel emblema nationala.

SURSE BIBLIOGRAFICE:

http://mgonline.com/gardenia.html
www.agraria.org/piantedavaso/gardenia.htm
www.arborisiarbusti.gradinamea.ro

Autor:  elena35 [ 07 Ian 2008 11:56 ]
Subiectul mesajului: 

multumim pentru toate aceste informatii...sunt foatre utile avand in vedere ca gardenia e o planta mai sensibila. Si eu am o gardenie din primavara...cand am primit-o avea o floare dar peste vara a inflorit aproape tot timpul.Ce imi place in mod deosebit la ea este mirosul placut si puternic pe care il degaja florile. In iulie si august am reusit sa o inmultesc prin butasi taiati dupa trecerea florii pusi in apa cu carbune. A durat in jur de sase saptamani pana a facut radacini . Acum a pierdut cateva frunze pentru ca am facut greseala sa o mut in dormitor . Deasemenea cred ca are nevoie de un supliment de fier pentru ca frunzulitele noi sunt un pic mai deschise la culoare.Sper sa reziste in continuare si sa infloreasca la fel de mult si anul acesta.

Autor:  vernil [ 07 Ian 2008 13:45 ]
Subiectul mesajului: 

Si mie imi place nespus gardenia, mai ales contrastul dintre albul imaculat al florilor si verdele intens al frunzisului.

Are cateva secrete de ingrijire, ca toate plantele de altfel: nu se muta din loc decat la nevoie, iubeste racoarea si umiditatea, deci se pulverizeaza cu apa cat mai des, insa apa sa fie la temperatura camerei. Suporta sa stea in soarele de dimineata, pentru putin timp. Dupa ce infloreste, are nevoie de o perioada de odihna. Intotdeauna sa rupi frunzele bolnave si florile ofilite. Primavara se inlocuieste din pamantul de la surpafata, fara a umbla la radacini.

Autor:  floare_mica [ 07 Ian 2008 14:22 ]
Subiectul mesajului: 

Gardenia mea are boboci. :D Abia astept sa infloreasca. :dans:
Imagine

Autor:  elena35 [ 11 Ian 2008 22:08 ]
Subiectul mesajului: 

Parca e sora cu a mea (a mea e sora mai mare)... sa te bucuri de cat mai multe flori de la ea :buchet:

Autor:  floare_mica [ 12 Ian 2008 00:00 ]
Subiectul mesajului: 

Multumesc Elena, si eu pentru a ta iti doresc acelasi lucru :lol:

Autor:  lizi2 [ 28 Ian 2008 19:40 ]
Subiectul mesajului: 

gardeniile mele
http://www.99poze.ro/album_flori_liza_g ... 355977942/

Autor:  auroradumbr [ 04 Feb 2008 04:21 ]
Subiectul mesajului: 

Din ce ai obtinut gardeniile Lizi?Sunt frumoase.
Sa-ti daruiasca flori multe! :buchet:

Autor:  lizi2 [ 04 Feb 2008 09:05 ]
Subiectul mesajului: 

Asa le-am cumparat ,dar sunt foarte pretentioase, iti spun singure cand nu le convine ceva,li se innegresc frunzele si cad.Ai grija cu ale tale

Autor:  vernil [ 06 Feb 2008 18:13 ]
Subiectul mesajului: 

Abia am reusit sa opresc innegrirea si caderea frunzelor de la o gardenie mare ... S-a imbolnavit de la o alta, care cred ca a avut paianjeni rosii ... SUnt intr-adevar foart sensibile. Am stropit-o incontinuu cu mospilan ... Sper sa isi revina, nu de alta, dar este una dintre preferatele mele si mereu am avut gardenia inflorita, iar acum sufar ca nu este nici macar o floare de gardenie deschisa :cry:

Autor:  auroradumbr [ 06 Feb 2008 18:48 ]
Subiectul mesajului: 

Imi pare rau pentru gardeniile tale vernil.Bine ca macar nu ai pierdut-o si pe a doua!Sper sa-si revina cat mai repede si sa-ti infloreasca. :floare: :floare: :floare:

Autor:  httpanda [ 12 Mai 2008 20:30 ]
Subiectul mesajului: 

Shy` gardenia mea trebue sa infloreasca are 2 bobocei:D:D :Yes: :Yes: :dans: http://httpanda.sunphoto.ro/FL0RY aici gasiti fotografia cu gardenia:D:D

Autor:  laura34215 [ 12 Mai 2008 23:56 ]
Subiectul mesajului: 

Httpanda, e tare frumoasa !!! :bravo: :bravo:

Autor:  anadana [ 26 Aug 2008 19:30 ]
Subiectul mesajului: 

Mi-a inflorit gardenia cumparata de 2 saptamani pe care am udat-o cand mi-am adus aminte, la fel ii facea si florareasa conform spuselor ei si care am cumparat-o din ambitie sa vad daca mie imi va rezista.
Si uite ce surpriza placuta am avut azi cand am venit de la serviciul! :dans: http://anadana.sunphoto.ro/gardenia
Cred ca-l merit :premiu: sa ma laud si eu.

Pagina 1 din 4 Ora este UTC + 2 [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/