Forum «Flori-si-Plante.ro»
Discutii utile despre flori si plante
 
Acum este 28 Mar 2024 21:55




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: EXACUM
MesajScris: 11 Oct 2007 13:05 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 14 Sep 2007 18:46
Mesaje: 4840
EXACUM (VIOLETA DE PERSIA)


Denumire stiintifica: Exacum affine ; fam. Gentianaceae
Denumire populara: Violeta de Persia (Violeta Mexicana, Violeta Germana)
Frunze : sunt mici, ovale, stralucitoare, au culoarea de verde intens.
Florile : mici, numeroase, in forma de cupa putin profunda, asezate ca intr-un ciorchine proeminent.
Culori : pentru flori se cunosc culorile violet, rosu, albastru, galben, alb si roz. Predominanta este culoarea violeta (de unde si numele). Staminele sunt de culoare galbena.
Gabarit : Plantele mature pot atinge inaltimi de pana la 60 cm si un diametru de pana la 30 cm.


INSTRUCTIUNI DE CRESTERE

Lumina
Plantele vor creste la lumina puternica a soarelui in lunile de iarna. Pe perioada lunilor de vara se va aplica un umbrar. Primavara planta va creste la lumina puternica a soarelui, dar cand planta incepe sa infloreasca i se va aplica un umbrar. Umbra in aceasta perioada ca face ca florile sa fie de culoare inchisa. Lumina si caldura excesiva vor cauza ofilirea florilor sau inmugurirea prematura primavera tarziu si vara. Dupa ceeste scoasa din sera, planta va trebui asezata langa fereastra sau langa o sursa artificiala de lumina pentru a se obtine o planta cu calitate de lunga durata. Lumina slaba va duce la uscarea florilor. Planta poate fi asezata afara la aer, intr-o zona semiumbrita.

Temperatura
Iarna si in perioadele mai reci primavara si toamna, planta creste cel mai bine la temperaturi de 16 – 21ºC noaptea, si la 25 - 28 ºC ziua. Dar vara se va dezvolta mult mai bine datorita temperaturilor mai ridicate yi zilelor mai lungi.

Conditii de crestere
Floarea creste cel mai bine intr-un sol sarac, amestec de sol bine echilibrat cu continut bogat de turba si perlit pentru o aerisire buna. In general este bine tolerat un amestec format din 2 parti turba, 1 parte lut si 1 parte nisip sau perlit. Prefera un mediu cu umiditate sporita. In acest sens, planta poate fi asezata pe o tava cu granule umede, dar fara ca apa sa ajunga la vas.

Fertilizare
Se fertilizeaza moderat. S-a constat ca planta creste bine daca se fertilizeaza la fiecare al treilea udat cu nitrat de calciu. Se mai poate fertiliza si cu 150 – 25 ppm nitrogen. Unii cultivatori au observat o incretire puternica a frunzelor. Aceasta incretire se pare ca provine de la lumina in exces si posibil de la nivelul scazut de cupru din structura frunzei.

Regulatori de crestere si controlul inaltimii
Planta raspunde bine la B-9, care ajuta la controlul marimii si calitatii plantei. Va sugeram diferite metode usoare de reglare a cresterii cum ar fi tipul Little Champ si Champion, precum si serile Royal. Pentru toate varietatile va recomandam ca B-9 la 25% solutie sa se aplice de doua ori in functie de conditiile de lumina. Planta poate creste fara regulatori daca are conditii bune de lumina si temperatura. Inaltimea este controlata prin reglementarea cantitatii de apa primita de planta. Daca se doresc plante mici, va trebui o distanta mai mare intre udari. Trebuie avut grija ca utilizarea excesiva de B-9 va duce la o intarziere semnificativa a infloririi.

Udatul
Planta se uda moderat, cam de 2 ori pe saptamana, si de preferinta dimineata. Vara, daca este foarte cald, se poate uda chiar si de 3 ori pe saptamana. Iarna planta creste mai putin ca vara. Aparent lumina mai slaba si zilele mai scurte pot usor deteriora planta. Pentru a creste o planta “mai puternica”, se va fertiliza usor si se va reduce udatul. Incepand cu octombrie, pamantul din ghiveci va fi lasat sa se usuce intre udari. Este sufficient sa udati planta o data pe saptamana. Este nevoie de o aerisire buna a solului. Pentru a se asigura o buna aerisire a plantei se vor reduce nivelele de fertilizare la jumatate. Udatul in exces si nivelul ridicat de substante nutritive pot cauza pe langa aparitia bolilor, si intarzierea infloririi. In concluzie, pentru accelerarea infloririi pe timpul verii este nevoie de fertilizare mai redusa si de uscarea pamantului intre udari. Este indicata si pulverizarea, dar sa nu ramana apa in exces pe frunze (poate cauza aparitia mucegaiului) si nu mai des de o data pe saptamana.

Cresterea plantei pe perioada verii
In zilele calduroase de vara planta va creste foarte repede. Este important sa se fertilizeze planta, sa nu se lase sa se acumuleze multa umezeala sau sa infloreasca prematur.

Lumina suplimentara
Planta reactioneaza la lumina pe care o primesc frunzele. Aparitia mugurilor nu este afectata de lungimea zilelor, dar o inflorire mai uniforma si mai timpurie se produce in conditiile unor zile lungi, deci utilizarea unei lumini suplimentare iarna, este benefica.

Inmultire
Planta se inmulteste in general prin seminte. De asemenea, se pot folosi si butasi ca procedeu de inmultire. Dar este un procedeu lent, drept pentru care majoritatea plantelor sunt obtinute din seminte. Daca semintele sunt sadite in februarie, planta va inflori vara. Daca semanarea se face toamna, planta poate inflori inca din primavera. Semintele vor germina in 15-30 zile la temperaturi de 21-24 grade C. O data ce rasadurile au crescut suficient pentru a putea fi manevrate, se transplanteaza în ghivece de 10 cm. Dupa transplantare, ele au nevoie de udare si fertilizare o data pe saptamana pana la aparitia primului set de boboci. In acest moment, plantele vor fi mutate in ghivece de 15 cm.

Imbolnavirea
Cele mai multe probleme legate de imbolnavirea plantei se refera la mucegai. La nivelul solului poate aparea o leziune cu mucegai sau chiar pe ramuri pot aparea mici leziuni cu mucegai. In ambele cazuri planta devine moale si daca nu este tratata se poate usca. Mucegairea se produce din cauza excesului de fertilizator, prea multa apa sau apa ramasa pe planta si pe frunze cand udatul s-a facut seara tarziu.

Cauzele imbolnavirii plantei
1. Folositi un sol bine drenat in lunile de iarna. Daca planta sta uda mai mult timp poate mucegai.
2. Planta se imbolnaveste imediat dupa plantarea in ghiveci. Cauza poate fi aparitia mucegaiului. Se pulverizeaza imediat dupa plantarea in ghiveci cu Chipco 26019.
3. Prea mare crestere si lipsa de flori iarna sunt rezultatul nitrogenului in exces.
4. Prea putin fertilizator in perioada verii cauzeaza inflorirea premature pe planta mica.
5. Apa in exces pe frunze sau udarea seara tarziu cauzeaza mucegairea solului si a ramurilor plantei.
6. Folosirea excesiva a substantei B-9 duce la arderea frunzelor si chiar la arderea florilor.
7. Daca planta creste in sera inflorirea este intarziata.

Controlul insectelor
Cele mai multe insecte daunatoare plantei sunt insectele mari. De obicei ele se aseaza pe partea de sus a plantei si dauneaza frunzelor. Frunzele se ingalbenesc si se incretesc. Mugurii vor cadea cand se vor deschide. De preferinta tineti planta in casa sau intr-un loc unde nu pot avea acces insectele mari. Pot fi atacate si de pureci sau paianjeni rosii. In acest caz folositi insecticide cum ar fi Mospilan sau Nisorun.


Am promis ca voi pune detalii despre aceasta planta. Abia acum am reusit. Scuzati intarzierea. :roll:
Violeta mea o puteti admira in albumul meu. Acum nu mai are asa multe flori ca in poza. Chiar are putine ramase. Majoritatea s-au ofilit si deja am inceput sa strang semintele. O sa incerc s-o inmultesc atat prin seminte cat si prin butasi. Sa vad cum ii merge mai bine.

_________________
Adoptă un "Ş" - scrie cu diacritice - fii mândru de limba română, şi nu de limba romana.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 11 Oct 2007 15:38 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 07 Sep 2007 20:36
Mesaje: 1692
Localitate: Bucuresti
Multumim Laura ! :D Daca ai strins deja seminte poti semana chiar acum ca am citit ca se poate si toamna. :Yes: Pastreaza citeva seminte si pentru seamanatul din februarie. :bravo:

_________________
http://s151.photobucket.com/albums/s150/episcia/


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 11 Oct 2007 16:26 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 14 Sep 2007 18:46
Mesaje: 4840
Asa ma gandeam si eu. :wink:

_________________
Adoptă un "Ş" - scrie cu diacritice - fii mândru de limba română, şi nu de limba romana.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 12 Oct 2007 08:33 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970 03:00
Mesaje: 6726
Localitate: Bucuresti
Draga Laura, nu pot decat sa te felicit pentru realizarea fisei. :bravo:


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 12 Oct 2007 09:41 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 14 Sep 2007 18:46
Mesaje: 4840
Multumesc. :wink:

_________________
Adoptă un "Ş" - scrie cu diacritice - fii mândru de limba română, şi nu de limba romana.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 19 Mar 2008 13:53 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 14 Sep 2007 18:46
Mesaje: 4840
Am vazut la Real foarte multe plantutza mici de Exacum Afine. Sunt mici , cat un pumn. Deja inflorite.
Ma tenteaza sa-mi cumpar din nou, desi pe cea de anul trecut am pierdut-o. :cry: Am incercat toate metodele s-o salvez si n-am reusit. Am tratat-o ca la carte si totusi s-a uscat. :( Mi-e teama ca daca iau din nou, sa nu patesc la fel. :uff:

_________________
Adoptă un "Ş" - scrie cu diacritice - fii mândru de limba română, şi nu de limba romana.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 19 Mar 2008 14:51 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 07 Sep 2007 20:36
Mesaje: 1692
Localitate: Bucuresti
Si cu semintele ce ai facut Laura ?
Parca ai semanat in toamna si ai oprit si pentru semanatul din februarie. :lol:

_________________
http://s151.photobucket.com/albums/s150/episcia/


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 19 Mar 2008 17:11 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 14 Sep 2007 18:46
Mesaje: 4840
Am semanat in toamna si nu a iesit nimic. Si am pus si acum la inceputul lui martie. Sa vad daca acum iese ceva. Pana acum nici un semn. :( Nu cred ca metoda inmultirii prin semnite are efect. :(

_________________
Adoptă un "Ş" - scrie cu diacritice - fii mândru de limba română, şi nu de limba romana.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 19 Mar 2008 20:09 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 07 Sep 2007 20:36
Mesaje: 1692
Localitate: Bucuresti
laura34215 scrie:
Am semanat in toamna si nu a iesit nimic. Si am pus si acum la inceputul lui martie. Sa vad daca acum iese ceva. Pana acum nici un semn. :( Nu cred ca metoda inmultirii prin semnite are efect. :(

In fisa plantei pe care ai pus-o tu, scrie ca prin seminte se inmulteste cel mai bine.
Prin butasi nu prea da rezultate.
Poate ies cele semanate acum in martie. :oare:

_________________
http://s151.photobucket.com/albums/s150/episcia/


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 19 Mar 2008 20:16 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 14 Sep 2007 18:46
Mesaje: 4840
Poate am mai mult noroc cu cele semanate acum. Nu stiu ce sa zic. Cert este ca este o planta foarte pretentioasa. Foarte sensibila. Din cate mi-am dat seama. :roll:

_________________
Adoptă un "Ş" - scrie cu diacritice - fii mândru de limba română, şi nu de limba romana.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 19 Mar 2008 20:28 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 07 Sep 2007 20:36
Mesaje: 1692
Localitate: Bucuresti
Da, Laura, cred ca asta e adevarul, o planta sensibila ! :lol:

_________________
http://s151.photobucket.com/albums/s150/episcia/


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 11 mesaje ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
Copyright © 2008 www.flori-si-plante.ro      
Folosirea oricarui material de pe acest site fara acordul scris al detinatorului este strict interzisa.

 
vizitatori de la 1.08.2001