Forum «Flori-si-Plante.ro»
Discutii utile despre flori si plante
 
Acum este 29 Mar 2024 02:07




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: ziua internationala a bonsaiului
MesajScris: 13 Mai 2011 20:33 
Neconectat

Membru din: 10 Feb 2009 00:04
Mesaje: 327
Localitate: Bucuresti
“Oamenii care iubesc bonsai apreciaza frumusetea naturii si a pomilor in vase mici. Facand asta, ei invata de la natura si invata filosofia vietii. Orice persoana care nu intelege bonsai ii poate aprecia si poate sa fie miscata de frumusetea lor. Puterea bonsai este abilitatea de a portretiza ce este mai frumos in natura. Acesta este telul celor ce cresc bonsai…”
Saburo Kato

Putini dintre dvs cred ca stiu ca in a doua saptamana din luna mai a fiecarui an, se sarbatoreste in intreaga lume de catre iubitorii, pasionatii, amatorii, entuziastii sau profesionistii acestei minunate arte numite bonsai, ziua internationala a bonsaiului.
Bonsaiul pare-se ca a reusit fara ambasade si diplomati sa lege prin pasiune si prietenie, sute de mii, milioane de oameni de pe intreg mapamondul. Ca atare, merita si el o zi a lui, pe langa atatea alte sarbatori.
Dar de fapt, ce este aceasta zi ?
Pentru a afla, trebuie sa coboram putin, in trecut, pana in Japonia jumatatii secolului XIX…..
In acea vreme, in jurul orasului Tokyo, traia un om pe nume Jihei Kato care avea o cultura de orhidee si alte flori, el si familia sa, traind de pe urma comertului cu plante.
Fiul acestuia, Tomekichi Kato a intemeiat gradinile Mansei din Tokyo, fiind cultivator de flori, dar si de bonsai, renumit in intreaga Japonie pentru cunostintele si rezultatele muncii sale. Maestrul Tomekichi Kato la randu-i, avand doar cinci fiice si nici un baiat, numele acestuia nu putea sa fie dus mai departe. Ca atare, maestrul a incuviintat casatoria celei mai mari din fetele sale cu un ucenic, acesta din urma, luand numele sotiei(o practica relativ comuna in Japonia) si astfel s-a asigurat transmiterea peste ani a numelui de Kato. Acest tanar, si-a insusit numele de Tomekichi Kato al doilea, fiind cel care a profilat gradinile Mansei, exclusiv pe cultivarea si crearea de bonsai. Tomekichi Kato al II-lea, este si fondatorul “Orasului Bonsailor” de langa Omiya. Maestrul, avea sa moara la 64 ani, in anul 1946.
Fiul cel mai mare al lui Tomekichi Kato al II-lea, Saburo Kato, nascut in data de 14 mai 1915, zi ce a coincis cu a doua sambata a lunii mai, inregistrat nascut pe data de 15 mai 1915, a deprins arta producerii si cresterii bonsailor de la tatal sau.
Printre multele lectii primite de la tatal sau, cea mai memorabila dupa cum avea sa sustina maestrul Saburo Kato, a fost aceasta:

“pentru a putea crea un bonsai bun, va trebui mai intai sa creezi in tine insuti un caracter bun”,

invatatura asupra careia ar trebui sa meditam si sa ne-o insusim si noi, pasionatii de bonsai din Romania….
Noul maestru al gradinilor de la Omiya si Mansei, avea sa fie practic un novator in arta bonsai, un adevarat cercetartor si teoretician, dar si un stralucit practician al artei bonsai. Viata si realizarile sale, au facut atat de cunoscuta aceasta arta in interiorul, dar mai ales in exteriorul Japoniei, Saburo Kato, primind onoruri si recunoasteri ale activitatii sale, de la inalti demnitari de stat, prin decoratii si deschideri de gradini si muzee pe intreg mapamondul, din Japonia pana in Washington DC, precum si de la diferitele asociatii regionale si nationale, cu profil bonsai.
Practic activitatea sa in arta bonsai, se poate spune ca se suprapune cu dezvoltarea, inbunatatirea, deschiderea spre lume si spre nou a artei bonsai.
Alaturi de John Naka si Daizo Iwasaki alti doi colosi moderni ai bonsaiului, Saburo Kato, creeaza World Bonsai Friendship Federation (WBFF), organizata pe zone ale globului pamantesc… In anul 1989, la prima intalnire mondiala a iubitorilor de bonsai, ce a avut loc la centrul mondial al bonsaiului Omiya- Japonia, tema fiind “Pace mondiala prin bonsai”, au fost prezenti peste 300 de entuziasti din 28 de tari, ocazie in care trei duzini de maestri japonezi in bonsai au tinut prelegeri si demonstratii, printre care si Saburo Kato si fratele sau Hideo.
Nascut in anul 1942, fiul si elevul lui Saburo Kato, maestrul Hatsuji Kato transmite in continuare, minunatele invataminte si taine ale artei bonsai prin fiul sau, maestrul Haruhiko Kato.
La Omiya, in dimineata zilei de 8 februarie 2008, cu o zi inainte de deschiderea celei de a 82-a editii a prestigioasei Expozitii Kokufu Ten Bonsai, avea sa inchida ochii cel care participase la fiecare din editiile acestei remarcabile manifestari, maestrul Saburo Kato – al treilea mare maestru al Gradinilor Mansen, cel mai renumit artist bonsai din lume…

In semn de pretuire a activitatii si vietii marelui maestru Saburo Kato, WBFF a convenit ca in a doua sambata din luna mai a fiecarui an, sa fie sarbatorita Ziua Mondiala a Bonsaiului.

_________________
Presedinte al Asociatiei RO-BONSAI


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
Copyright © 2008 www.flori-si-plante.ro      
Folosirea oricarui material de pe acest site fara acordul scris al detinatorului este strict interzisa.

 
vizitatori de la 1.08.2001