Forum «Flori-si-Plante.ro»
Discutii utile despre flori si plante
 
Acum este 28 Mar 2024 13:57




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Cum creez un bonsai Wisteria?
MesajScris: 08 Apr 2010 19:42 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2010 20:37
Mesaje: 122
Localitate: Bucuresti, Constanta (aprox.1 data pe luna)
O prietena a primit cadou un bonsai si, cum nu prea are noroc la plante, m-a rugat sa-i spun cum se ingrijeste. Eu nu aveam idee despre copaceii astia, asa ca am inceput sa caut info sa vad cum o pot ajuta, insa nu mica mi-a fost mirarea cind am aflat atitea lucruri minunate...

Inca nu i-am facut o vizita sa vad ce fel de bonsai are, caci nici nu stiam cit de multe feluri sint :D dar o s-o invit pe forum, sa ne posteze si poze si sa o ajutam impreuna sa invete sa-l ingrijeasca, pentru ca eu chiar sint la "introducere" in ceea ce priveste bonsaii, insa... am de gind sa fac un experiment indraznet.

Imi place Wisteria/Glicina si initial o urmaream pentru curtea bunicii, insa dupa ce am aflat cit de zapacita e si cit de mult e de munca la ea ma descurajasem, pentru ca nu vreau sa-i dau bataie de cap. Am citit ca e salbatica si darima case si garduri daca nu o tii in friu. Cind am aflat ca sint si salcimi bonsai am dat un google mic cu "Wisteria bonsai" adica de ce nu ar fi posibil?

De cind am aflat ca suporta "bonsai-zare"... nothing can stop me now!

Pe linga minunatele fotografii care m-au incintat, am descoperit un articol despre cum a obtinut cineva un bonsai Wisteria dintr-o planta tinara si un trunchi batrin tratat anti-putrezire cu substante pe care in momentul asta nu le pot numi, dar despre care voi cauta sa aflu cit mai multe in momentul in care... voi incepe propria odisee.

Am ochit mai de mult intr-o curte o superba Wisteria mov care are pastai cu semnite in afara gardului, si o sa trec pe acolo zilele astea, sa mi se lipeasca si mie mina de o pastaie.
Dar daca stiti unde as putea gasi o plantuta deja de 2-3 anisori, care sa se preteze la transformarea in bonsai, ar fi grozav!

Stiu ca o plantuta de Wisteria din seminte abia dupa 5 ani face flori, daca ai noroc s-o convingi cu greu si cu multa munca. Insa nu stiu daca trebuie s-o las 5 ani in gradina daca o vreau transformata in bonsai, sau o pot pune direct intr-un vas pentru bonsai sau intr-un ghiveci mai mare pentru flori in astia 5 anisori.

Cred insa ca o pot "bonsai-za" chiar inainte sa aiba prima inflorire, prin anul 2 sau 3 daca e destul de viguroasa si sa astept apoi florile cind e deja in forma de bonsai. Am citeva fotografii de la acel articol care m-a inspirat si stiu cum arata planta care a fost transformata, insa povestea era cam un rezumat al unei munci de 2 sau 3 ani, din ce se poate citi (zice "the next year" de vreo 2 ori) asa ca voi avea nevoie de sfaturi si ajutor, macar la inceput cu prelucrarea trunchiului pentru suport si apoi cu tunsul si legatul, cind va fi timpul.

Trunchiul uscat pe care vreau sa fac grefa (hmm, asa se zice oare?) este superb, dupa umila mea parere. L-am luat de la o Lonicera batrina, de peste 30 de ani, careia nu-i mai era folositor. Este gros de aprox. 12 cm, rasucit dintr-o bucata, cu o tulpina mai subtire "prinsa" alaturi, unde planuiesc sa operez si "lipirea" tinerei Wisteria, si e inalt de aprox. 25 cm, ceea ce cred ca este suficient pentru un bonsai.

Daca imi veti spune ca e prea mic, mai pot taia din batrina Lonicera inca vreo 10 cm sa-i alipesc in continuarea rasucirii trunchiului, care de fapt s-a rupt la taiere, nu este neted, hmm... cel mai bine revin si postez niste poze. (Lonicera e bine-mersi, are lastari tineri si altii mai subtirei, de vreo 15 ani, asa, taierea asta chiar nu o supara.)

Gasesc aici ajutor cu sfaturi si indicatii ca sa creez acest superb bonsai pe care il visez?

Eu il si vad deja... chel, ciufulit si rebel mai tot timpul anului, minunat inflorit in momentul lui de glorie! :ma gandesc:

_________________
Aloha!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 08 Apr 2010 20:42 
Neconectat

Membru din: 10 Feb 2009 00:04
Mesaje: 327
Localitate: Bucuresti
acea tehnica se cheama tanuki: intr-un lemn mort, se introduce o planta vie, creand prin cresterea celei de a doua un corp comun
Sunt mai multe moduri de a obtine un tanuki...
Acum trebuie sa aveti in vedere ca lemnul mort sa nu fie prea mic, caci planta va evolua in timp si va deveni ..... cel putin ciudat acel ciotulet de lemn mort oricat de frumos ar fi el lucrat, fata de o planta care va capata dimensiuni vrand nevrand.... Si wisteria este buna insa pentru o categorie mai inalta de bonsai( la 1-1,5m) si este de exterior, putand extrem de frumos sa imbogateasca in culoare o terasa...
Tehnica, oarecum am explicat-o aici http://flori-si-plante.ro/forum/viewtopic.php?t=438 si nu voi mai reveni asupra ei...
Asteptam pozute sa vedem ce si cum si daca e cazul, ne apucam de treaba :)

Cat priveste inmultirea din seminte... planta astfel obtinuta va inflori abia dupa 10 ani. Se poate inmulti prin butasi sau marcotaj, insa, in acest caz, daca planta-mama produce deja flori, planta rezultata va înflori dupa 2-3 ani....
De aceea daca ai posibilitatea, eu ti-as recomanda marcotajul din 2 motive:
1) planta obtinuta va inflori repede,
2) scurtezi drumul, caci vei avea deja un trunchi bine conturat in functie de craca pe care ti-o alegi....si ai de unde porni, economisind timp....

_________________
Presedinte al Asociatiei RO-BONSAI


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: poze cu trunchiul de Lonicera
MesajScris: 27 Apr 2010 03:56 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2010 20:37
Mesaje: 122
Localitate: Bucuresti, Constanta (aprox.1 data pe luna)
Am reusit, in sfirsit sa-mi fac un album si va pot arata citeva poze cu trunchiul batrinei lonicera pe care as vrea sa-l folosesc la crearea unui bonsai.

Din nefericire, trunchiul s-a rupt in timpul taierii, deoarece planta creste linga un zid si a fost mai dificil de "extras". Insa este posibila o continuare a lui cu inca aprox. 20, poate chiar 30 cm. ce i-ar dubla aproape inaltimea.

Nu ma pricep deloc la tehnici de prelucrare a lemnului mort si de imbinare a bucatilor, insa, chiar daca ar fi posibil, inteleg ca este totusi prea mic pentru o Wisteria... :(

As putea face totusi un alt fel de salcim din el? Poate unul galben? Asa, pitic, dar cu flori curgatoare?

Uitati aici link-ul la pozele cu lemnul.

http://s824.photobucket.com/albums/zz16 ... G_0970.jpg

Din pacate, aparatul meu este defect, am tras de el cit am putut sa obtin ceea ce se vede. Daca nu sint suficiente, poate fac un filmulet de jur-imprejur, sa-l vedeti in ansamblu. (Metrul de croitorie era o jucarie prea interesanta pentru pisicile mele ca sa fie lasat cum il puneam eu, asa ca a ramas in poze doar... orientativ...)

Cit despre Wisteria... voi studia primavara asta gradina unde am vazut planta-mama. Poate obtin un butas si-l fac bonsai de la zero, fara tanuki. :ma gandesc:

_________________
Aloha!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 27 Apr 2010 08:05 
Neconectat

Membru din: 10 Feb 2009 00:04
Mesaje: 327
Localitate: Bucuresti
eu, daca ar fi al meu acel ciotulet de lonicera, l-as curata de coaja si l-as modela cam asa Imagine

, dandu-l si cu ceva lime ca sa evit cat de cat putrezirea si eventualele actiuni al e unora-altora daunatori ...
Apoi as lua 1-2 fire de cotoneaster si le-as introduce in santul ala, le-as lega sa stea acolo minim un an, in ideea de a obtine cam asa ceva Imagine

in timp planta se va ingrosa si se va fixa in acel santulet...

_________________
Presedinte al Asociatiei RO-BONSAI


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: din Wisteria spectaculoasa in salcim pasnic, melifer...
MesajScris: 27 Apr 2010 15:32 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2010 20:37
Mesaje: 122
Localitate: Bucuresti, Constanta (aprox.1 data pe luna)
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt!

Intre timp am cautat despre salcimul galben, care, credeam eu ca este doar o varietate a salcimului alb... Cite lucruri descoperi, domnule, daca cercetezi putin mai amanuntit!

Desi i se zice salcim galben si florile seamana cu ale salcimului, planta cu flori galbene este otravitoare. :(

Cum am animale si, pe viitor, voi avea o familie, nu-mi doresc sa prolific "cu mina mea" plante periculoase oricit ar fi de frumoase ele in natura.

Asa ca am ajuns la concluzia ca un salcim-salcim, cu flori albe si parfumate, care atrage albinutele si este un copac benefic din toate punctele de vedere, ar fi un minunat bonsai pentru acest trunchi.

In gradina din fata blocului am un salcim batrin, pe jumatate uscat, a carui rezistenta o admir in fiecare an. Infloreste mereu putin mai tirziu decit ceilalti salcimi din cartier, insa in fiecare an nu se da batut si ne bucura cu ciorchinii florilor lui parfumate.

Lui ii voi face un "urmas" in proiectul meu de bonsai. Cum despre salcim n-am studiat inca nimic, trebuie sa o iau iarasi de la zero. La salcim se poate aplica tehnica marcotajului?
Copacul despre care vorbesc are si puieti la baza tulpinei, insa nu i-am vazut infloriti si cred ca si la ei e nevoie de mai multi ani pina sa infloreasca.

Daca aveti pe undeva la indemina vreun link ce mi-ar fi util in acest scop, v-as fi recunoscatoare.

Nu ma apuc de treaba pina nu voi fi sigura ca stiu suficienta "teorie" ca sa incep punerea in practica.

V-as ruga sa-mi raspundeti daca ar fi posibil sa "prelugesc" trunchiul de Lonicera cu restul de ciot care mai este inca atasat de planta de la care l-am luat pe acesta, pentru a avea un capacel putin mai inalt.
Este acceptat asa ceva in tehnica si arta bonsai, sau vorbesc blasfemii?
Teoretic, cred ca cele doua bucati s-ar imbina perfect estetic, insa nu cunosc substantele si ustensilele necesare unei astfel de oeratiuni.

De asemenea, ma intereseaza de ce se renunta de obicei la coaja lemnului-suport in tehnica tanuki, deoarece mie imi place aspectul pe care il are acum, cu coaja lui care pare ca "napirleste" mereu...

Eu am zis salcim, pentru ca im doresc "un copac cu flori", vorba cintecului, insa nu v-am intrebat daca dvs. considerati ca e potrivita alegerea mea. Deocamdata discutam doar teoretic, deci orice alt "potential" bonsai pe acest trunchi este posibil.

_________________
Aloha!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 27 Apr 2010 22:31 
Neconectat

Membru din: 10 Feb 2009 00:04
Mesaje: 327
Localitate: Bucuresti
salcamul are o crestere ... mare sa zic asa. Adica va tinde totdeauna sa ia dimensiuni, avand explozii de crestere si daca nu-i lasat se va mai si supara si va muri de ciuda :) .... Este destul de dificil de stapanit ca bonsai. Eu v-am propus o cotoneaster caci asta este ea insasi pitica de la mama natura, are frunzele mici si poate fi usor modelata ca sa fie proportionala cu lemnul mort(adica 3/4 di n treaba este deja facuta de natura), face si flori, creste destul de lent si e rezistenta ... Acum, bineinteles ca dvs. faceti ce doriti, caci optiunea va apartine :), dar sa ne aratati si noua ce ati facut pana la urma :)

_________________
Presedinte al Asociatiei RO-BONSAI


Ultima oară modificat de rusu lucian radu pe 28 Apr 2010 21:14, modificat 1 dată în total.

Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 27 Apr 2010 23:25 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2010 20:37
Mesaje: 122
Localitate: Bucuresti, Constanta (aprox.1 data pe luna)
Pai deocamdata nu fac nimic concret...
V-am zis ca nu stiu mai nimic despre bonsai, asa ca abordez acest proiect cu seninatatea si entuziasmul pionieresc de la orice inceput. Insa as vrea un copacel pe care sa-l obtin mai usor, eventual din ce am la dispozitie, ca sa nu pling prea tare daca experimentul nu reuseste. Iar de cotoneaster aud pentru prima oara de la dvs. deci nici vorba sa am acces la o astfel de plantuta.

As lua si un puiet de sub un copac de prin gradinile de la blocuri, dar sa stiu ca o sa-i fie bine alaturi de trunchiul asta batrin. De aceea va intrebam despre o eventuala "alungire" a lui, cu restul de trunchi care a ramas la Lonicera, in caz ca pomisorul la care voi ramine intr-un final ar avea nevoie de o inaltime mai mare pentru a se dezvolta frumos.

Am gasit fotografii si cu bonsai liliac... In curte la bunica mea, pe linga Lonicera cea veche mai am si liliac alb, batut , liliac mov deschis si iasomie de gradina. Oare ar fi mai usor pentru mine, ca novice, sa lucrez cu vreunul din aceastea? Poate chiar cu un fir tinar din aceeasi lonicera...?

Sigur ca voi prezenta pas cu pas toate operatiunile. Deocamdata inca citesc si postarile dvs. din sectiunea asta si ce mai gasesc pe Internet...

Cred ca trebuie sa schimb titlul acestui thread, dar nu stiu daca e posibil, ca deja nu mai vorbim despre Wisteria ci despre "ce bonsai se poate face cu un trunchi batrin de Lonicera" :)

_________________
Aloha!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 03 Mai 2010 12:41 
Neconectat

Membru din: 10 Feb 2009 00:04
Mesaje: 327
Localitate: Bucuresti
:)

_________________
Presedinte al Asociatiei RO-BONSAI


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 14 Apr 2011 14:25 
Neconectat

Membru din: 10 Feb 2009 00:04
Mesaje: 327
Localitate: Bucuresti
ce se mai aude cu pomisorul?

_________________
Presedinte al Asociatiei RO-BONSAI


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
Copyright © 2008 www.flori-si-plante.ro      
Folosirea oricarui material de pe acest site fara acordul scris al detinatorului este strict interzisa.

 
vizitatori de la 1.08.2001