Forum «Flori-si-Plante.ro»
Discutii utile despre flori si plante
 
Acum este 15 Mai 2024 05:57




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Bine ati venit in GRADINA CU PISICI! (acasa la Alice)
MesajScris: 29 Aug 2010 19:25 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2010 20:37
Mesaje: 122
Localitate: Bucuresti, Constanta (aprox.1 data pe luna)
De curind ne-am mutat (cu motan, pisica si pur-pisicei) intr-un apartament la parter, care este cuprins pe ambele laturi exterioare de o gradina spatioasa, ingrijita minimal, insa curata. Nu am vazut gunoaie aici. Doar ceva hirtii aduse de vint, ceea ce spune multe despre calitatea noilor nostri vecini.
Am primit deja "binecuvintarea" administratorei sa ma ocup de gradina in voie, iar citiva vecini ma priveau incintati cind am transplantat 2 fire de regina noptii (unul roz si celalalt visiniu) pe care le aveam in ghivece. In gradina erau citeva regina-noptii, insa doar albe.
Pe inventar mai sint citeva craite, ceva mai multe dalii (daca nu ma insel sau niste flori care le seamana si-mi scapa acum denumirea lor), niscaiva caldaruse oarecum ratacite, insa eu le-am ochit si le voi proteja cumva, niste tufe cam pipernicite de trandafiri, ceva irisi cam deshidratati, niste dumitrite cred sau chiar crizanteme?, am ochit si o tufa mica de bujori, si un liliac mititel, un tufis inca neidentificat si un fel de "musetel" cu floricelele deja trecute dar care par sa fi fost movulii, insa spatiul este foarte generos si este loc pentru toate planurile mele marete. Sint si copaci - un castan si 3 tei minunati pe care abia astept sa-i invit olfactiv in casa la primavara... :) si 2 arbusti de tuia, cred, crescuti ca niste bonsai supradimensionati. Ah, si un dragalas de lemnul-ciinelui care ramine verde si iarna.
Gardul e din acela uritzel, ca din electrozi de sudura, cum a pus municipalitatea peste tot, dar poate daca-l vopsesc cumva mai vesel (alb, rosu, galben, azuriu, verde sau chiar in curcubeu! - inca nu m-am hotarit) o s-arate cit de cit mai acceptabil.
Am deschis acest topic pe care sa va spun ce planuri am si sa adun sfaturi de la voi pentru ca mi-ar prinde bine recomandari si idei. Si-apoi, la vara, va invit pe la mine in gradina, la o limonada si sa va jucati cu pisoii. Am si un hamac ce abia asteapta sa fie intins intre doi tei care-s mai apropiati parca anume pentru un hamac... :D

Revin cu fotografii saptamina care vine si voi face si o schita cu planul de amenajare, ce arbusti si ce plante ma gindesc sa pun, insa nu ezitati sa ma asaltati cu sfaturi, caci mi-as dori o gradina care sa fie frumoasa in toate anotimpurile si nu prea stiu plante "de iarna".

Insa va rog mult sa tineti cont si de faptul ca vreau sa "aclimatizez" la viata de exterior si (cel putin) o parte din cele 6 pisici care-mi populeaza acum casa si care sint dulci foc si tare moi. Asadar plantele trebuie sa fie ne-otravitoare, iar eu voi incerca protejarea celor mai delicate prin "gardulete" de plante aromatice care sa le strimbe nasul blanosilor, atragindu-i in schimb in alte zone cu "menta mitzei" si iarba de pascut la discretie.

Vor avea si o groapa cu nisip pe care planuiesc s-o fac ceva mai adinca, s-o captusesc cu caramida (e o casa in ruina nu departe de aici :D reciclam materialele) si s-o camuflez cu ceva tufisuri care miros frumos, gen lonicera sau iasomie - iau lastari de la bunica la primavara.

Ah, si cu toata seceta asta am vazut in doua rinduri seara o broscuta ce topaia printre frunzele uscate! O fi fost aceeasi broscuta, nu stiu. Cine stie pe unde sta ea ziua, insa sper ca pe viitor mitele sa-si tina gherutele departe de ea, caci am citit undeva ca broscutele in gradina sint un semn ca gradina este sanatoasa.

:Multumesc: anticipat pentru sfaturi si idei!

_________________
Aloha!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 29 Aug 2010 20:28 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2010 20:37
Mesaje: 122
Localitate: Bucuresti, Constanta (aprox.1 data pe luna)
Stefana scrie:
Alice_Fluture scrie:
...Sint sigura ca va bucurati pentru noi, mai ales ca am si un balcon foarte generos (si larg si lung :) ) am soare numai cit e nevoie iar in casa este racoare, si e rindul meu, fara sa vreau, sa stirnesc mici invidii prin faptul ca am pe mina o gradina adevarata de amenajat aproape de la zero.

Ma bucur foarte mult pentru voi :Yes: :pupici: si nu te "invidiez" deloc, gandindu-ma la ce munca te inhami :dans: .
Daca ai nevoie de anumite plante sau sfaturi, scrie aici si vom incerca sa te ajutam :inger:


Stiu ca e munca, doamna Stefana, si nici macar nu am inca uneltele necesare. L-am rugat pe tata sa-mi puna de-o parte ce are el "dubluri" gen grebla, sapa, furtun, chestii elementare... Dar am o strategie :D planuiesc si ceva potecute cu pietris (am gasit destul de mult pietris "in situ" ca sa-l directionez macar pentru o cararuie la inceput, iar toate tufele si noile plante vor fi aerisite sa aiba spatiu sa creasca, pe alocuri vor fi doar buturugi si "ornamente" in stil rustic, mai este si groapa cu nisip, apoi coltul pentru compost, ca sa adun frunzele cazute si diverse resturi vegetale, si unde in sfirsit o sa imi fac si damblaua cu smochinul! :Yes:

Dar in primul rind o sa o intreb pe administratora daca stie pe unde trec tevile de gaze, apa si alte minuni, sa las pe acolo potecile si locurile "ornamentale", caci am suferit pentru tragedia unei gradini frumos amenajate in care au venit baietii de la RADET de-au sapat-o vai de capul ei, anul trecut in Titan... De trandafirii mei nu se-atinge nimeni!!

In coltul unde poposeste cel mai mult soarele voi amenaja un mini-rosarium cu 5 tufe de trandafiri parfumati. 2 ii voi prinde din toamna asta de la bunica - un galben superb si un bordo cu parfum divin, despre care domnul Stefan Wagner mi-a spus dintr-o poza ca ar putea fi Crimson Glory. Mi-as dori sa prind tot din lastari inca 3 culori diferite, poate una dintre tufe sa fie chiar trandafiri "de dulceata" din aceia movulii, poate gasesc si unul crem, roz sau portocaliu, dar culoarea e mai putin importanta. As dori sa fie toti parfumati si preferabil rezistenti la fainare si alte boli. Trebuie sa ma documentez...

Acum revin la scris ca am un deadline pt. miine, insa dupa ce termin cu job-ul, ies in gradina sa fac poze si schite si planuri...

Am adunat toate crengile uscate din gradina si le-am rupt "regulamentar" la aceeasi lungime (aproximativ) iar din ele voi incropi cu niste sirma gardulete mici care sa marcheze/delimiteze florile perene care sint deja in gradina. Desigur, va fi nevoie de mai multe crengi, dar blocul are de fapt 4 gradini cam de aceeasi dimensiune si pot gasi si in alte parti crengi uscate bune pentru gardulete. Cele 2 gradini din fata sint mai ingrijite decit cele din spate. Poate ma extind si in gradina din dreapta dupa ce termin amenajarea "basic" la mine... desi stiu ca o gradina nu e niciodata terminata... :dans:

_________________
Aloha!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 02 Sep 2010 11:53 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 07 Sep 2007 20:36
Mesaje: 1692
Localitate: Bucuresti
Succes Alice, poate in primavara ne arati niste poze cu ce ai realizat in gradinuta :floare:

_________________
http://s151.photobucket.com/albums/s150/episcia/


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 02 Sep 2010 12:47 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Dec 2007 22:49
Mesaje: 387
Localitate: Bucuresti - Metrou Gorjului
Prin ce zona este gradina ta, Alice?


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 02 Sep 2010 22:31 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 14 Sep 2007 18:46
Mesaje: 4840
Alice iti doresc multa bafta cu gradinuta astfel incat sa te simti in ea ca si Alice in Tara Minunilor ... minunile fiind desigur mustacioasele mici si mari si floricelele inmiresmate :pupici din flori: Abia astept sa vad si pozici cu micutul paradis :wink:

_________________
Adoptă un "Ş" - scrie cu diacritice - fii mândru de limba română, şi nu de limba romana.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: planuri, idei si alte aspecte
MesajScris: 18 Sep 2010 18:35 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2010 20:37
Mesaje: 122
Localitate: Bucuresti, Constanta (aprox.1 data pe luna)
Multumesc Laura si floare_mica pt. incurajari. :)

Stefana scrie:
Prin ce zona este gradina ta, Alice?


Nu stiu de ce n-am mai primit anunt ca s-a mai scris aici si abia acum am prins citeva minute sa va mai povestesc.

Asadar, acum locuim in cartierul Pajura, chiar la intersectia strazii Pajura cu strada Dridu si aleea Baiculesti. Dincolo de parcarea din spatele blocului (unde am eu balconul si acces la gradina) sint terenuri cu gradini particulare, dar prea putin mai cultiva lumea acolo legume si zarzavaturi, pentru ca sint probleme cu alimentarea cu apa. Insa am dibuit un corcodus. ;) Dupa siragul de gradini e teren viran unde citeodata sfiriie cite un gratar iar dupa o fisie de vegetatie spontana semi-arboricola, semi-boschet :D trece trenul. Insa fiind zona urbana, trece incet, leganat, discret. Nu se compara cu tramvaiele, sirenele si claxoanele ce se aud mereu daca stai linga un bulevard circulat. Aici ne simtim aproape ca la tara, chiar si aerul este mai curat. Si seara ascultam greierii!

Am inteles ca blocul asteapta instalarea schelelor pentru reabilitarea gratuita din Sect. 1, este inscris in program si ar trebui sa prinda in toamna asta nebunia termopanico-izolanta. Ceea ce imi cam limiteaza actiunile in amenajarea gradinii, caci muncitorii vor invada si vor chinui orice planta care este deja in gradina. Insa am inceput sa scot lastarisul de la radacina unuia dintre tei. Se vede foarte urit asa, bete chele, taiate neglijent si uscate sau doar pe jumatate verzi, cu 3 frunze chinuite. Brrr... Stiu ca va iesi iar in primavara, insa acum sint tulpini lemnoase, crescute ani la rind fara a fi inlaturate de linga radacina/trunchi. Asa ca voi face treaba cit mai temeinic, si ce-o iesi la primavara o fi mai fraged si mai usor de smuls. Am pus citeva fire de "serpisori" si flori de piatra deja, in prima parceluta pe care am reusit s-o curat.

Prin gradina e imprastiat cam fara noima pietris bun, de riu, si mai marunt si mai mare, si la fiecare iesire arunc pietrele intr-o galetusa. Gestionat cum trebuie, va avea valoare estetica in curind. :) Mai gasesc si pietris "murdarit" cu ciment, resturi de pe la cine stie ce constructie. Astea nu-mi plac asa de tare, asa ca le pun separat si-or ajunge pe fundul ghivecelor, material de drenaj.

Iata si ce-am facut cu crengile uscate pe care le-am adunat in prima iesire cu intentia de a mesteri o casuta pentru pasari. Cum casuta ar fi avut peretii cam stravezii am decis sa fac casute la iarna, din diverse resturi de placaj/parchet laminat pe care le gasesc ici-colo, iar aceste crengute, bete si nuiele au fost legate destul de rudimentar intr-un gardulet care protejaza o tufa de bujori. Atit mi-a ajuns materia prima. Insa acum vreo 2 saptamini niste domni cam abuzivi au taiat ramurile unui tei care cred ca-i supara ca se scutura peste masinile lor in parcarea de dupa coltul blocului si m-au procopsit cu noi crengi de le astept uscarea spre impletirea de noi gardulete... Tot raul spre bine. Oricum Municipalitatea ar tunde toti teii la primavara.

Constat ca am reflexe de furnica dar incerc sa ma abtin. Cind merg prin cartier si vad o crenguta sau vreun colt de caramida imi vine sa le iau cu mine, sa-mi ajute la planurile de amenajare a gradinii. :lol:

Pina or veni sau nu cu schelele si nebunia cu reabilitarea mai adun seminte de pe la anualele din gradina si sper ca in primavara sa ma asculte doamnele care au mai pus flori pe-aici cu planificarea si sa le plantam organizat, in patuturi, dupa culori, inaltime, perioada de inflorire, fel si chip... Acum sint puse care-cum s-a nimerit. Tufanelele alcatuiesc un "L" suspect chiar de-a lungul balconului meu, regasindu-se in 2-3 pilcuri si prin alte zone din gradina.

Trandafirii sint piperniciti, par urcatori dar nu prea au urcat, de seceta, cred.

Tufele de liliac rezista stoic, la fel si iasomia care-si pleosteste frunzele dimineata si-si revine putin spre seara.

Le-am tot udat cu PET-uri de 2.5l, caci nu am inca furtun si e musai ca voi pune craite pitice si flori de piatra in locuri unde nu sint deja plante perene, si flori care vor mai multa apa prin jurul perenelor deja existente in gradina. Nu ma incumet inca la planuri de "mutare/transplantare" pentru ca nu sint chiar asa de experta in gradinarit si n-as vrea sa pierd plantele in procesul asta.

Am si o cutie cu seminte pt. gazon (am luat mai de mult sa am iarba pt. mitze) insa asa cum vad eu gradina, cu potecute si ronduri razlete de flori printre alte ornamente in stil rustic (adica din materiale naturale - lemn, buturugi, pietre, ceramica), gazonul nu va avea loc decit ca sa completeze ici-colo patuturile de flori pina in delimitarile aferente - colturi de caramizi, pietris sau gardulete mici din crengi uscate si de aceeasi grosime, date cu var. :)

Sa nu credeti ca aveti deja ce vedea. Tot ce-am descris mai sus e deocamdata in capul meu, dar va pot arata primul gardulet (revin cu poza). Nu am pus inca "mulci" la bujori caci oscilez intre crengute uscate maruntite, pietris alb sau de riu sau pur si simplu pamintul sapat in jurul bujorilor si putin dincolo de gardut si plivit cind e cazul. Pamintul e greu de sapat acum caci e foarte uscat si cind il ud se face mocirla la suprafata si dedesubt e tot tare si uscat. :(

_________________
Aloha!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: planuri, idei si alte aspecte
MesajScris: 20 Sep 2010 13:13 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Dec 2007 22:49
Mesaje: 387
Localitate: Bucuresti - Metrou Gorjului
Alice_Fluture scrie:
... Pamintul e greu de sapat acum caci e foarte uscat si cind il ud se face mocirla la suprafata si dedesubt e tot tare si uscat. :(

Acum, cu vremea asta, ai scapat de o grija :D
Iar apropo de lucrarile cu reabilitarea, te-ai gandit foarte bine: am vazut pe undeva cum a ramas o gradinuta, dupa ce s-a terminat "santierul". Deci ai rabdare ca va fi asa cum iti doresti... odata si odata :premiu:


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 21 Sep 2010 09:43 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970 03:00
Mesaje: 6726
Localitate: Bucuresti
:hi: Alice, mult succes cu planurile tale :buchet:
Notificarile se genereaza si primesc automat . Ele sunt generate imediat ce se scrie un mesaj. Daca la o notificare nu se vizioneaza raspunsul (nu trebuie sa raspunzi) atunci el considera ca nu esti interesat si nu mai trimite decat dupa ce vizionezi sau scrii iar ceva.
Si eu am patit de nenumarate ori, la Gloxinia, hibiscus :furios:
O fi vrand sa fim mai activi :ha ha ha:

_________________
www.flori-si-plante.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 21 Sep 2010 19:01 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2010 20:37
Mesaje: 122
Localitate: Bucuresti, Constanta (aprox.1 data pe luna)
Am revenit cu poza cu garduletul. Nu stiu ce-mi veni s-o postez pe un site nou-descoperit ca apoi sa constat ca nu am link cu "timbru" acolo. :uff: Iata link-ul, dar mai am acolo citeva poze deja uploadate, cu care o sa va "atac" la topicul Orhidee.

http://www.picable.com/Objects/Walls/Li ... ce.1627665

Nu rideti de el ca e cam strimb, acum dupa ploaie l-am infipt mai bine si nu mai pare asa fragil. :)

M-am hotarit la mulci din scoarta, ramurele si "felii" din ramuri mai groase, in functie si de materialul disponibil. Trebuie sa le verific si de paraziti daca le dau acest scop nobil. Chiar si cojile de nuca mai sfarimitate pot servi drept mulci.

E cineva care are experienta cu acest procedeu sa-mi spuna cit de eficient este impotriva buruienilor si spre beneficiul plantelor? Eu nu stiu decit din ce-am citit de pe net si din ce-am vazut pe la mall-uri. Pare ceva mai degraba estetic, insa chiar si numai pentru asta, ar merita sa incerc. Mi-ar placea (dar am citit ca este foarte scump) macar la trandafiri sa pun mulci din coji de boabe de cacao. Miros a ciocolata. :D Insa nu sint bune pentru catei, care le cam hapaie. Pisicile sper sa nu fie atrase de ele. Dar unde oare se poate gasi asemenea minunatie?

Azi nu m-am putut abtine si-am venit acasa cu un colt de caramida in geanta. :mrgreen: Era chiar in mijlocul trotuarului, doar nu era sa-l las acolo sa se impiedice batrinelele de el! Este fix cum imi doresc eu pentru delimitarea potecutelor! O sa-l iau intr-o zi pe prietenul meu la o plimbare... :inger: fara sa-i spun ca scopul este sa "vinam" cit mai multe caramizi sau colturi de caramizi. Si-o sa facem ceva muschi. :) Probabil va fi nevoie de 2-3 astfel de excursii si de un carut... Deja pe asta o s-o dau cu var, asa, ca mostra. Gata, prima caramida e pusa la temelia noii amenajari. :D

Si-acum ma mut la orhidee, sa vedeti cu cine m-am imprietenit!

_________________
Aloha!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 22 Sep 2010 08:29 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970 03:00
Mesaje: 6726
Localitate: Bucuresti
Alice draga gardutul tau este mortal :bravo: chiar si asa putin stramb ne arata inca o data cat suflet poti pune tu in ceea ce faci :pupici:
Despre mulci asa este cum ai banuit el se foloseste mai mult ca aspect decorativ. Daca doresti sa sapi gradina, sa mai plantezi cate ceva este foarte greu. Se mai poate folosi o folie de plastic neagra. Aceasta inabusa buruienile si nu permite ca lumnina sa patrundea prin ea asa ca buruienile se vor inabusi sub ea.Se poate da la o parte foarte usor. Acum desigur depinde si ce supratafa ai de acoperit, cat de accesibil este locul pentru a pune acea folie etc
Cea mai cunoscuta metoda este smulgerea lor de cum apar, saparea locului regulat, putere de munca si timp pentu aceasta operatiune :mrgreen:

_________________
www.flori-si-plante.ro


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 10 mesaje ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
Copyright © 2008 www.flori-si-plante.ro      
Folosirea oricarui material de pe acest site fara acordul scris al detinatorului este strict interzisa.

 
vizitatori de la 1.08.2001