Forum «Flori-si-Plante.ro»
Discutii utile despre flori si plante
 
Acum este 29 Mar 2024 02:28




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: SFATURI, IDEI si SOLUTII - preferabil BIO
MesajScris: 09 Aug 2010 13:40 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2010 20:37
Mesaje: 122
Localitate: Bucuresti, Constanta (aprox.1 data pe luna)
De cind m-a apucat ceva mai tare "nebunia" cu florile si plantele, am tot colindat Internetul (si al nostru, si al lor) si am o adevarata biblioteca de pagini salvate pe categorii si capitole despre diverse plante care m-au interesat dar si o multime de SFATURI, IDEI si SOLUTII pe care le-as putea imparti in 2-3 categorii, insa ca sa fac topicul mai interesant si mai variat, le grupez pe toate aici.

Pe masura ce-mi va permite timpul voi sintetiza aceste informatii, spre folosul tuturor plantelor si florilor noastre.

Voi adauga in "subiect" la fiecare postare unul sau altul din urmatoarele titluri:

Tratamente BIO impotriva bolilor si daunatorilor
Sfaturi practice pentru plantele din gradina / din ghivece
Sfatul ECO
(usor mai general, nu e legat direct de plante, insa in mod sigur util Planetei noastre)

Daca sint si alte informatii practice care nu intra in categoriile astea, le voi lasa fara titlu.

De ce "bio"? Nu e vorba de "moda". Insa multi dintre noi avem si cite un animalut pe linga sau prin casa iar substantele chimice, chiar daca sint eficiente, nu sint prea bune nici pentru ele, dar nici pentru noi sau pentru copilasii nostri. Iar in timp duc si la imunizarea parazitilor si asta nu e bine deloc.

Ce am verificat chiar pe plantele mele va fi marcat "experienta", iar ce am citit dar n-am avut ocazia sa aplic va fi marcat "teorie".

Asadar, va invit si pe voi sa adaugati aici din secretele pe care le cunoasteti si le aplicati, ca sa beneficiem cu totii (plante, animale si oameni) de experienta fiecaruia. Iata si primul sfat, in urmatorul post.

_________________
Aloha!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Tratamente BIO impotriva daunatorilor
MesajScris: 09 Aug 2010 15:18 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2010 20:37
Mesaje: 122
Localitate: Bucuresti, Constanta (aprox.1 data pe luna)
Desi mirosul lor este uneori mai putin placut, tocmai acest element este aliatul CRAITELOR impotriva unor daunatori uriciosi, pe care ii tin departe si de plantele din jurul lor. Astfel, esti bine sa ne coloram gradina de legume cu cite o craita ici-colo ca sa protejam rosiile, capsunii si cartofii (dar si alte plante) impotriva urmatorilor criminali (teorie):

- musculita alba
- nematodele
- gargarita mexicana - una dintre putinele Coccinellidae care este daunatoare
- viermelui de tomate care nu stiu daca e si la noi (ii zice Tomato Horn worm si poate devora o intreaga planta intr-o zi!)
- Asparagus beetle pe care nu l-am gasit in denumirea de la noi
- Squash bug care e sigur si pe la noi, dar iarasi... n-am gasit inca denumirea in romana

Imi dau seama ca desi e foarte neplacut sa privesti poze cu gindaci, cu permisiunea dnei. Lucica voi posta si poze cu uritii al caror nume nu-l cunosc, caci sigur dupa aspect i-ati recunoaste mult mai usor. Ca sa evit totusi aglomerarea serverului cu o gramada de poze, cind am timp fac un panou-insectar ca la politie, cu numele stiintific, cel englezesc si, acolo unde stiu, si pe cel de la noi.

Pe site-ul asta de chimicale e un ghid (foarte bun, dar nu exhaustiv) al daunatorilor si al bolilor: http://www.bayercropscience.ro/daunator ... orie&cat=1 Desi se axeaza pe relele ce apar in culturi agricole (mai ales ghidurile bolilor), cel al buruienilor si cel al daunatorilor pot fi foarte utile si pentru gradinile noastre.

Un soi de craite pitice pot fi strecurate si in jardiniere sau in ghivece mai generoase, ca sa protejeze plante sensibile la atacul musculitei albe. Sau un ghiveci cu craite plasat strategic linga cercelusi, de exemplu.

Bonus tip impotriva acarienilor (experienta):

Craitele sufera insa sigur de atacurile acarienilor. Am avut 3-4 fire in primul an cind m-am mutat in Buc. si le-am pierdut din cauza asta. Pe atunci nu stiam ca acarienii se combat rapid daca actionezi de la inceput prin simpla pulverizare cu apa de mai multe ori pe zi. Ei nu suporta umezeala si se dezvolta numai in conditii de uscaciune mare si temperaturi ridicate.
Daca atacul este mai puternic, se indeparteaza toate frunzele afectate mai grav, se spala frunzele care mai pot fi salvate, se stropesc cu o solutie de apa cu zahar - da, frunzele devin lucioase si cam lipicoase, insa apoi se stropesc in repetate rinduri cu apa simpla, de cite ori se poate zilnic, si zaharul se duce in pamint si hraneste plantele.
Chiar acum 2 saptamini m-au atacat uritii astia incepind de la niste caldaruse, si exact asa am limitat extinderea lor spre draguta de Plumeria. Au disparut de pe puii de curmali si nu s-au mai extins pe celelalte caldaruse. Acum mai sint doar pe una dintre ele, care era cea mai afectata, insa continui sa pulverizez generos apa pe frunze si pe sub frunze pe toate plantele dimineata si seara. :)

Astept reactiile voastre la noul topic propus si revin cu primul panou-insectar in urmatoarele zile.

_________________
Aloha!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 09 Aug 2010 17:51 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: 01 Ian 1970 03:00
Mesaje: 6726
Localitate: Bucuresti
Alice draga, ai deschis un topic extrem de interesant. Tratarea si prevenirea bolilor si daunatorilor la plantele noastre prin metode BIO. Sigur acum se pune mare accent pe tot ce este BIO. Metodele de obtinere a produselor si rezultatelor sunt usoare si la indemana dar pot fi si anevoioase uneori si de lunga durata unde este nevoie de perseverenta si rabdare.
Efectele sunt net superioare dpdv al mediului, al sanatatii plantelor si animalelor. Toate acestea vor imbunatati calitatea vietii si sanatatii noastre. Concluzia ar fi ca noi sa incercam sa descoperim impreuna si utiliza pe cat posibil aceste metode, sa apelam la aplicarea substantelor chimice numai cand este absolut necesar.

_________________
www.flori-si-plante.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Tratamente BIO impotriva daunatorilor
MesajScris: 13 Aug 2010 17:01 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 10 Dec 2007 22:49
Mesaje: 387
Localitate: Bucuresti - Metrou Gorjului
Alice_Fluture scrie:
Desi mirosul lor este uneori mai putin placut, tocmai acest element este aliatul CRAITELOR impotriva unor daunatori uriciosi, pe care ii tin departe si de plantele din jurul lor.

Alice, ai dreptate ca ar fi mai buna o metoda bio de combatere, dar daca deja s-au dezvoltat (mai ales musculita :furios: ) nu le mai indepartezi doar cu mirosul. Si iti pot distruge planta incet-incet, daca nu iei masuri drastice. Chiar daca o salvezi cu metode bio, trebuie neaparat sa ai in vedere si intarirea imunitatii ei, pentru ca dupa atacul unor daunatori, ramane sensibila la alte atacuri.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului:
MesajScris: 13 Aug 2010 17:55 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: 17 Mar 2010 20:37
Mesaje: 122
Localitate: Bucuresti, Constanta (aprox.1 data pe luna)
Dna Stefana, sa stiti ca ma gindeam chiar azi la asta, mai ales ca lupta cu acarienii din balconul meu este "crincena". O zi daca nu pulverizez generos macar o data se si extind iarasi. Nici vorba sa-i elimin complet doar cu apa si zahar, din pacate. Este si foarte, foarte cald. Daca as avea un umidificator, poate ar da rezultate mai bune. :(

Cit despre musculita alba, n-am avut oroarea, dar cred ca imunitatea plantei poate fi intarita si prin aplicarea de batoane hranitoare care contin si insecticid sau doar insecticid, insa direct in ghiveci, fara stropirea frunzelor - care disperseaza si in aer vapori destul de nesanatosi pentru noi si pentru mediu. Asa, direct in ghiveci, substanta chimica ar avea circuit inchis, caci isi pierde efectul dupa citeva luni, deci banuiesc ca este descompusa sau asimilata, desi n-am studiat problema si e foarte posibil sa fie eliminata prin respiratia plantei, ceea ce...hmm... Voi studia neaparat acest aspect, ca sa vb. in cunostinta de cauza.
Insa tot as aplica "medicamentul" abia dupa ce am eliminat un prim atac prin metode naturiste... daca se poate... Nu sint chiar extremista in privinta chimicalelor, insa stiu ca unele se elimina tare greu din organism odata inhalate si incerc sa le evit pe cit se poate.

Bine, ce am propus eu, cu craitele este o metoda de prevenire, nu de combatere si inca n-am aplicat-o live, insa am de gind. Am gasit azi pliculete cu seminte de craite pitice si gigant. Le pregatesc pt. primavara viitoare. Si mai am o surpriza, insa nu am prea mult timp sa va povestesc acum. Revin sapt. viitoare.

P.S. Eram in autobuz cind ce-mi vad ochii pe un geam? O musculita alba mergea fara bilet! Spre urmatoarea victima? N-a mai apucat, fiindca am ajutat-o eu sa se faca afis. Desi ador gizele dragalase :albinuta:, nu am nici un pic de mila pt. daunatori! :twisted:

_________________
Aloha!


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 5 mesaje ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
Copyright © 2008 www.flori-si-plante.ro      
Folosirea oricarui material de pe acest site fara acordul scris al detinatorului este strict interzisa.

 
vizitatori de la 1.08.2001