Forum «Flori-si-Plante.ro»
Discutii utile despre flori si plante
 
Acum este 28 Mar 2024 15:02




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Calendarul de ingrijire al cactusilor.
MesajScris: 25 Ian 2008 21:25 
Neconectat

Membru din: 10 Ian 2008 22:30
Mesaje: 80
Localitate: Bucuresti
Ianuarie
In timpul iernii, majoritatea cactusilor se odihnesc, nu trebuie sa creasca; cresterea din timpul iernii, fara a avea toate conditiile indeplinite, este slaba si poate fi chiar daunatoare. Cactusii care ar trebui sa infloreasca mai devreme si nu beneficiaza de o perioada de repaos vor inflori slab sau chiar pot rata inflorirea. Repaosul inseamna reducerea totala sau aproape totala a udarii si temperaturi care sa coboare pana la 8°C. Cu cat e mai rece cu atat mai uscat trebuie sa fie solul si atmosfera.

In aceasta perioada este ideal sa ne ocupam de administrarea colectiilor: etichete, inventare, baze de date proprii, literatura de specialitate, etc. In caz ca avem semanaturi – plante tinere de sub un an, e bine sa le pulverizam in zilele insorite, avand grija ca pana seara sa fie din nou uscate. Notocactusii , Gymnocalyciumii (dintre genurile mai obisnuite) si unele Mammilarii (ca m. plumosa si m. schiedeana) pot beneficia de putin mai multa umezeala. Nu trebuie sa uitam ca Discocactusii, Melocactusii, Uebelmaniile etc. nu prea se simt bine la temperaturi mai mici de 15°C. E bine ca in timpul iarnii cactusii sa beneficieze de toata lumina pe care le-o putem da.

Februarie
Daca observam ca anumite plante se "stafidesc" putem sa le udam superficial, in zilele insorite. E foarte bine sa aerisim daca temperaturile de afara cresc peste 10°C. Trebuie sa fim permanent atenti la aspectul plantelor; e o perioada propice aparitiei paianjenului rosu; daca avem noroc, il putem observa cu ajutorul unor lupe; daca nu, vom observa efectele sale pe epiderma plantelor si va trebui sa luam urgent masurile de combatere care se impun. La sfarsitul lunii, cei care dispun de o microsera cu incalzitor pot incepe insamantarile. Plantele altoite pe portaltoi mai putin rezistenti la frig (cum ar fi Hylocereusii) si care se gasesc curent in florariile noastre, pot fi udate putin, cam la doua saptamani o data. Este o luna buna pentru transplantari; aceasta operatie trebuie pregatita din vreme; amestecul de pamant trebuie adus la temperatura pamantului din ghiveci, vechiul substrat trebuie sa fie uscat, vasele noi trebuie dezinfectate, plantele proaspat transplantate trebuie asezate in locuri insorite. Sa nu uitam de aerisirile din timpul pranzului, in zilele insorite, o ora sau doua.

Martie
Luna potrivita pentru transplantari. Trebuie sa ne asiguram ca plantele ce vor fi transplantate au pamantul uscat. Dupa transplantare trebuie asezate in aceeasi pozitie fata de soare sau de sursa de lumina. Plantele care au boboci florali vor fi transplantate dupa ce termina inflorirea. Nu trebuie sa uitam: curatenia ne poate salva de la multe necazuri ulterioare; multa lumina si aer curat raman factorii cei mai importanti. Sa nu exageram totusi, in zilele prea insorite e bine sa protejam plantele cu o folie protectoare transparenta.
Trebuie sa fim atenti la plantele altoite; daca s-au trezit la viata trebuie sa le asiguram conditiile de crestere: umiditate, temperatura, lumina. Daca in anul anterior am semanat specii care se "cer altoite" pentru o mai buna crestere sau pentru a putea supravietui pur si simplu in conditiile tarii noastre, e bine sa incepem sa pregatim plantele portaltoi potrivite.

Aprilie
Este luna in care majoritatea plantelor sunt in crestere mai mult sau mai putin; unele chiar infloresc sau au boboci florali. Este luna in care plantele pot fi scoase in aer liber, daca temperatura o permite; trebuie sa fim atenti ca noaptea sa nu inghete iar ziua sa nu fie arse de razele soarelui. La plantele inflorite putem realiza noi polenizarea in lipsa insectelor, care, oricum, ar putea concura la obtinerea unor hibrizi. Si in aceasta luna putem continua transplantarile.

Mai
Este cea mai buna luna in care putem semana in spatii neincalzite artificial, profitand de lumina si caldura soarelui. Se pot face in continuare transplantari ale plantelor care deja au inflorit. Dupa mijlocul lunii se pot transplanta plante direct in solul de afara, cu conditia sa alegem bine locul (sa nu balteasca apa de ploaie si sa aiba iluminarea potrivita genului respectiv) si sa pregatim amestecul de pamant corespunzator. In aceasta luna putem face si taieturile lastarilor ce vor fi folositi la inradacinari pentru obtinerea de noi plante sau pentru schimburi intre colectionari.
In luna mai toate plantele trebuie sa fie in plina vegetatie; udarea se poate face din plin, pana ce apa iese prin gaurile de scurgere ale ghivecelor sau, la udarea de jos in sus, pana observam ca se umezeste suprafata solului din ghiveci. Udarea de jos in sus, prin absobtie deci, se poate face in orice moment al zilei, pe cand in celalalt caz trebuie sa alegem momentul cand nu e soare direct. Daca timpul este noros, chiar ploios, udarea poate astepta. In sere, temperatura e bine sa nu depaseasca 25°C - 27°C, in caz contrar trebuie sa asiguram o ventilare suficienta. Daca timpul este insorit putem incepe altoirile. In continuare – si trebuie sa facem din asta o regula – trebuie sa fim atenti la aparitia bolilor si daunatorilor.

Iunie
Este luna pe care o asteptam tot anul, cand putem avea invitati care sa ne admire colectia. Putem face chiar cadouri, daruindu-le din plantele care li se par atragatoare si pe care le avem in plus, pentru raspandirea si promovarea acestui minunat hobby.
In aceasta luna cu siguranta toate plantele trebuie sa fie in vegetatie, in plina crestere; in caz contrar e bine sa verificam starea radacinilor, de obicei de acolo incepe necazul. Este, in continuare, o luna buna pentru altoiri, pe vreme insorita si uscata. In zilele insorite, udarea trebuie facuta din plin, nu si in zilele innorate sau ploioase (acestea trebuie sarite la numaratoare). Semanaturile, in schimb, nu trebuie sa ramana pe uscat cu nici un chip. In sera trebuie sa aerisim cat se poate de mult iar plantele de afara nu trebuie sa sufere de "sete".

Iulie-August
In aceste luni fierbinti, majoritatea plantelor tind sa se odihneasca, sa nu mai creasca; la aceasta trebuie sa ne gandim atunci cand udam, cel mai bun moment fiind seara, dupa ora 19. Cea mai indicata este udarea prin absorbtie, nu prea generoasa dar cu o frecventa mai ridicata. Pentru indepartarea prafului cea mai indicata este o stropire in adevaratul sens al cuvantului, o adevarata bucurie pentru plante. Putem fertiliza plantele care nu au fost transplantate. Altoirile inca mai pot fi facute, pe vreme uscata.
In perioadele mai racoroase putem transplanta, la nevoie, cand se intampla sa zarim radacini ce se aventureaza afara din ghiveci, dar pastrand plantele nou transplantate la umbra, pentru o saptamana cel putin. O problema importanta o reprezinta cresterea temperaturii in sere, de aceea trebuie sa aerisim cu toate mijlocele avute la indemana. Chiar si in aceste luni ne mai putem bucura de multe flori. Nu trebuie sa uitam de curatenie si de plantele care cresc neinvitate, acele ierburi rasarite unde nu te astepti, din seminte aduse de vant sau din amestecurile de pamant folosite. La fel, grija mare la daunatori, special paianjenul rosu.

Septembrie
Plantele noastre se apropie de sfarsitul perioadei de crestere. Trebuie sa incepem sa le calim in vederea anotimpului rece ce va urma. Aceasta inseamna mult aer proaspat si din ce in ce mai putina umezeala; plantele se vor uda numai cand pamantul este uscat. Nu trebuie sa mai transplantam decat in caz de urgenta. Putem incepe sa adunam eventualele seminte.

Octombrie
Continua calirea plantelor pentru iarna, udarea se face superficial si numai cand vremea este calda si uscata. Plantele de afara se vor introduce in sera sau in casa inainte de 15 octombrie. Ghivecele si plantele vor fi atent verificate si se vor lua toate masurile pentru a nu se introduce si eventuali daunatori de afara. Se vor indeparta si resturile de flori. Pentru cei care au putine plante afara, e bine ca acestea sa fie lasate cat de mult permite vremea, intrucat nu va fi greu sa le introducem intr-o singura seara cand vom crede ca s-ar putea raci peste noapte; daca avem mai multe, trebuie sa incepem mutatul inauntru din timp, primele fiind plantele mai mici. Trebuie sa ne asiguram ca plantele au intrat deja in perioada de repaos. E bine sa ne asiguram de pe acum ca vom avea sursele de caldura necesare pentru iarna ce va veni. E bine sa evitam de acum altoirile, taierile de lastari sau transplantarile, acestea fiind posibile doar in cazuri de urgenta, pentru salvarea plantelor si cu asigurarea tuturor conditiilor.

Noiembrie
Cactusii trec peste iarna mult mai bine in incinte protejate de inghet decat in camere de locuit sau birouri. Cea mai buna temperatura este intre 8°C si 12°C. Nu se vor uda; doar plantele tinere de sub 1 an si cele altoite se vor umezi usor. Trebuie sa impiedicam cresterea lor, cu exceptia acelor plante care infloresc in anotimpul rece. Eventualele fructe se pot culege treptat, in masura in care se maturizeaza, cu grija sa nu ranim plantele.

Decembrie
Iarna nu trebuie cu nici un chip sa fortam cumva cresterea cactusilor, dandu-le apa si caldura. O perioada de repaos de iarna este indispensabila infloririi de primavara si vara. Plantele epifite trebuie tinute la minim 10°C si umezite cat sa nu se usuce pamantul . Unii cactusi e bine sa fie pulverizati in zilele insorite, ca si cei tineri. In aceasta perioada putem prepara pamanturile in care vom semana sau transplanta in primavara ce va urma. Putem trage concluzii din anul ce a trecut, revazand succesele si necazurile avute si putem face planuri de viitor; pentru aceste planuri e bine sa evaluam cu atentie spatiul pe care il vom avea la dispozitie.

_________________
gino
http://gino.sunphoto.ro/


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România
Copyright © 2008 www.flori-si-plante.ro      
Folosirea oricarui material de pe acest site fara acordul scris al detinatorului este strict interzisa.

 
vizitatori de la 1.08.2001