Flori-si-Plante.ro
http://flori-si-plante.ro/forum/

Hoya
http://flori-si-plante.ro/forum/viewtopic.php?f=2&t=127
Pagina 1 din 35

Autor:  cami [ 03 Ian 2008 17:24 ]
Subiectul mesajului:  Hoya

O floare deosebita ce o regasim in cateva sute de varietati...
Cred ca fiecare are macar o varietate sau a vazut la cineva si i-a placut...
Cum le ingrijiti, si cum va rasplatesc ele?

Autor:  administrator [ 03 Ian 2008 18:20 ]
Subiectul mesajului:  Re: Hoya

Cami, sigur ca avem, avem si colectionari de Hoya printre noi .
Avem si multe alte plante interesante si rare, putina rabdare si le vom enumera pe toate. :)
Am vazut avatarul tau, deci esti iubitoare de Hoya inteleg.

Autor:  cami [ 03 Ian 2008 19:11 ]
Subiectul mesajului: 

:Yes: declarata... :floare: vreau sa devin colectionar de hoya ( am cateva varietati : carnosa, calycina, bella, thomsonii, linearis si sheperdi )

Autor:  administrator [ 03 Ian 2008 19:15 ]
Subiectul mesajului: 

Da, esti declarata. De la 2 plante in sus :OK:

Autor:  Valentina30 [ 04 Ian 2008 00:07 ]
Subiectul mesajului: 

eu am doar o hoya carnosa, de mai bine de un an, dar nu a inflorit nici-odata.
E adevarat ca am primit-o sub forma de lastar si am tot mutat-o in vara trecuta... asa ca nici pretentii prea mari nu puteam sa am, nu-i asa?
:)

Autor:  cami [ 04 Ian 2008 09:50 ]
Subiectul mesajului: 

E , cu siguranta va inflori...trebuie sa gandim noi pozitiv pentru ca ele sa poata inflori.
Eu am avut o carnosa mare de vreo 6 ani, care nu inflorise deloc ( e adevarat ca nu-i oferisem conditiile de care avea nevoie - atunci nu stiam atatea) , iar acum am un lastar inradacinat de maxim jumatate de metru ( poate are 2-3 ani) , l-am lasat la racoare peste iarna, si astept sa-i vad evolutia la vara.
Cat despre calycina, acum e plina de boboci...astept astept sa vad minunea...sper sa ramana macar cateva floricele in final.

Autor:  vernil [ 07 Ian 2008 10:55 ]
Subiectul mesajului: 

Fiindca iubesc foarte mult aceasta planta, scriu ceva mai mult despre ea. Sunt varietati care iubesc lumina, altele se dezvolta bine la semiumbra.

Marea majoritate indragesc lumina, insa nu este indicat sa stea prea mult in soare, mai ales in cel de la amiaza.

Hoya carnosa var. compacta
Este una dintre varietatile de hoya cu crestere lenta datorita frunzelor crete, care ascund noii penduculi florali sau frunzele tinere. Frumusetea acestei plante este data nu doar de umbrela florala bogata, ci mai ales de frunzele ondulate, avand aceeasi consistenta cu hoya Carnosa – atentie, nu este aceeasi varietate, doar seamana! Varietatea Compacta are frunzele verzi, ondulate, iar buchetul floral seamana cu o minge alb-roz parfumata, atat de multe sunt florile care formeaza buchetul (intre 30-50 flori). Florile dureaza aproximativ o saptamana.
O alta varietate este Mona Lisa sau Mauna Loa , are frunzele ondulate si variegate (in culori de verde, galben si galben-pal), tulpina putand ajunge chiar si la 3 metri lungime. Buchetul floral este la fel de mare si aproape rotund, cu singura deosebire ca florile sunt de un roz intens, iar coronita interioara de un roz mai stins.
Ambele varietati produc nectar, iar florile se formeaza ceva mai greu, parfumul este mai puternic noaptea si seamana cu cel al carnosei.
Iubeste caldura, insa nu tolereaza razele directe ale soarelui. Pentru a se dezvolta, are nevoie de temperaturi cuprinse intre 20 si 25 grade C, udare normala, astfel ca pamantul sa fie mereu reavan.


Sunt foarte multe varietati de carnosa.


Hoya cembra (Odorata)
Origine: Filipine
Crengutele cresc initial in sus, apoi se indoiae. Frunzele sunt de un verde inchis, lucioase, cele noi sunt rosiatice, lungimea celor mature variaza intre 6 - 8,5 cm, iar latimea intre 1,5-2,5 cm. Florile sunt mari (2,5 cm) deosebite fata de cele ale altor varietati de hoya, albe, cu coronita interioara gablen pal, cu miros puternic. Buchetul floral cuprinde 2 – 10 flori care dureaza circa 10 zile.
Iubeste caldura, insa nu tolereaza razele directe ale soarelui. Pentru a se dezvolta, are nevoie de temperaturi cuprinse intre 20 si 25 grade C, udare normala, astfel ca pamantul sa fie mereu reavan.
Cunoscuta si ca Hoya odorata, seamana mult cu Hoya paziae.

Hoya Sheperdii
Originara din N India
Desi are o crestere lenta, frunzele lunguiete (8-18 cm lungime), inguste (maxim 3 cm latime) si florile albe (2 cm diametru) stranse in buchete mari, cu parfum racoros, o recomanda ca pe una dintre varietatile deosebite.
Iubeste mult lumina soarelui, dar nu trebuie lasata in soarele dupa-amiezii, iar temperatura la care se dezvolta armonios se situeaza intre 20- 23 grade C, dar tolereaza pentru scurt timp o minima de 10 grade C si o maxima peste 25 grade C.
Intre doua udari, este bine ca pamantul sa fie putin uscat. Nu ridica probleme speciale de crestere.

Hoya care se dezvolta la semiumbra

Hoya australis
Origine: Australia si Oceania, insa au fost gasite exemplare si in SE Asiei.
Se cunosc multe sub-specii, difera culoarea si marimea frunzelor, insa florile sunt la fel.
- Hoya australis spp. australis are frunze verde deschis, lungimea intre . 4-9 cm, latime 2,5-5 cm. Creste repede, insa nu infloreste prea mult, iar buchetele au cateva flori.
- Hoya australis spp. tenuipes, asemanatoare la frunze cu spp. Australis, insa culoarea este mai intensa, verde inchis, cu lungimea intre 6-10 cm, latime 4-6 cm, infloreste mult mai des iar buchetele sunt bogate in flori.
- Hoya australis Kapoho
- Hoya australis Lisa (variegata)
- Hoya australis spp. rupicola
Iubeste lumina, suporta bine si zonele mai umbrite. Pentru a se dezvolta, are nevoie de temperaturi cuprinse intre 20 si 25 grade C, udare ceva mai abundenta , pamantul trebuie sa fie permanent umed.
Florile de cca. 1,2 cm sunt albe, avand o mica pata trandafirie la baza, iar coronita din interior este alba. Miros puternic. Buchetul floral poate sa ajunga si la 30 flori.


Hoya Serpens
Originara din Himalaia
Una dintre putinele specii de hoya careia nu-i prieste caldura. Daca i se ofera racoare si un loc partial umbrit, cu umiditate cerscuta, se va dezvolta frumos, chiar daca aparent, este dificil de crescut. Nu trebuie expusa mult timp unei temperaturi peste 25 grade sau sub 10 grade Celsius. Pamantul trebuie sa fie mereu umed, recomandabil ca atunci cand ii pulverizati frunzele sa nu mai fie udata.
Frunzele sunt micute, aproape rotunde (aprox. 1,5 cm ), cu mici pete argintii, iar florile deosebit de frumoase, ca de puf, initial sunt alb-verzui, pe masura ce se maturizeaza devin verzi, apoi roz, puternic parfumate, infloresc toata vara.




Hoya Thompsonii
Originara din N India, Himalaya
Una dintre varietatile de hoya care se dezvolta bine in zone partial umbrite, nu ridica probleme de crestere sau ingriiri speciale. Temperatura la care este expusa nu trebuie sa depaseasca 25 grade C, poate tolera pentru scurt timp o minima de 10 grade C.
Recomandat ca pamantul sa fie mereu reavan..
Frunzele sunt interesante, au mici dungute delicate, albe, iar in lumina prea puternica culoarea verde a frunzisului se poate schimba in rosu. Frunzele sunt de dimensiuni moderate, putin alungite, ajungand la cca 7 cm lungime si maxim 3 cm latime. O alta particularitate a frunzelor este puful mic, aspru care le acopera, de aceea hoya Thompsonii este printre putinele varietati careia nu-i place sa fie udata pe frunze, imediat se ingalbenesc, se innoiae si cad . Buchetele florale sunt formate din cca 20 flori, albe, parfumate. Pe o singura tija pot exista buchete cu flori deschise, dar si boboci noi, in formare.

Autor:  vernil [ 17 Ian 2008 11:40 ]
Subiectul mesajului: 

Hoya cuprinde peste 200 de varietati, insa nu toate au aceleasi cerinte de lumina, apa si caldura, datorita originii lor. Este evident ca varietatile care cresc pe inaltimile muntilor nu au nevoie de temperaturi ridicate, dar trebuie sa avem grija ca substratul sa fie reavan.
Astfel, functie de temperatura la care se dezvolta armonios, hoya poate fi catalogata in 3 sectiuni

Hoya care creste la temp. mai scazute, 15-20 grade Celsius
Pentru scurte perioade, varietatile de hoya care iubesc racoarea pot suporta temperaturi de maxim 25 si minim 10 grade Celsius.

Si aici se pot face diferentieri, in functie de intensitatea luminoasa:
- umbra - linearis (origine Himalaya, frunzele seamana cu niste ace lungi, subtiri, flori galben-pal), megalantha, microphylla, thailandica, gildingii, engleriana
Aceste specii cresc destul de greu daca nu reusim sa le asiguram climatul necesar. Din experienta personala cu linearis, pot spune ca in perioada rece (toamna-iarna) a recuperat foarte mult in crestere. In vara a pierdut toate frunzele datorita caldurii excesive, astfel ca am fost nevoita sa tai toate tijele afectate, iar acestea au crescut spectaculos.

- semiumbra - serpens, lacunosa, thompsonii, arnottiana (frunze mari, carnoase), hibridul Chouke (sau Mathilde) formata din hibridarea lui serpens si carnosa, polyneura, sianica.
Referitor la Chouke, este un hibrid obtinut din Serpens si Carnosa, pastreaza din rezistenta si caracteristicile principale ale Carnosei, avand insa dimensiunile furnzei reduse la jumatate (aproximativ).


- lumina , dar fara soare direct - aici pot in incadrate majoritatea speciilor de hoya raspandite la noi, respectiv bella, carnosa (cu toate subspeciile), publicalyx (cu cele 23 subspecii cunoscute pana acum – amintesc Black Lady, Red Buttons, Silver Prince, Pink Silver etc.). In cazul publicalyx unde predomina combinatia de culoare roz si gri inchis, la varietatea carnosa culoarea variaza de la alb la crem. Diferentele de culoare sunt datorate atat variatiei de lumina, cat si solului.

Autor:  cami [ 18 Ian 2008 11:37 ]
Subiectul mesajului: 

Substratul la hoya trebuie oare diferentiat functie de varianta e care o avem?

Autor:  vernil [ 18 Ian 2008 11:53 ]
Subiectul mesajului: 

Valentina30 scrie:
eu am doar o hoya carnosa, de mai bine de un an, dar nu a inflorit nici-odata.
E adevarat ca am primit-o sub forma de lastar si am tot mutat-o in vara trecuta... asa ca nici pretentii prea mari nu puteam sa am, nu-i asa?
:)


In general, hoya infloreste cam dupa 2 ani de la plantare. Iar daca este puiut, sigur te va bucura cu flori. Pana nu face radacini sa nu pui ingrasamant, o omori sigur!

Daca i-ai putea gasi un loc, ar fi perfect. Undeva unde sa fie mangaiata de cateva raze de soare, insa nu mult, ca nu suporta.

Autor:  vernil [ 18 Ian 2008 11:55 ]
Subiectul mesajului: 

cami scrie:
Substratul la hoya trebuie oare diferentiat functie de varianta e care o avem?


Cami, in general eu folosesc pamant de cactus. Am o prietena buna, Claudia, care este iubitoare de hoya, are foarte multe varietati, mi-a daruit si mie o multime, inclusiv kerry. De la ea am invatat sa folosesc acest pamant si nu m-a dezamagit niciodata.

Autor:  Stefana [ 18 Ian 2008 12:34 ]
Subiectul mesajului: 

Unele specii au nevoie de adaos de calcar in substrat (cumingeana, densifolia...). O spartura de scoica infipta e suficienta.

Autor:  lizi2 [ 19 Ian 2008 12:31 ]
Subiectul mesajului: 

multumesc pentru sfaturi fetelor am si eu 3 varietati dar nu stiu cum se numesc si nu mi-au inflorit
revin cu poze,poate ma lamureste cineva

Autor:  vernil [ 19 Ian 2008 15:53 ]
Subiectul mesajului: 

Am fost in vizita la cineva care are aprox. 20 specii de hoya ... Am ramas muta de uimire in fata unui exemplar de erithrina, achizitionata acum un an ... Iar hoya kerry este splendida, singurul ei inconvenient este ca tulpina este cam rigida. Absolut toate exemplarele de hoya aratau foarte bine.

Autor:  cami [ 19 Ian 2008 15:57 ]
Subiectul mesajului: 

kerii intr-adevar este spendida...ma tenteaza una, nu stiu cat pot sa ma temperez . :mrgreen:

Pagina 1 din 35 Ora este UTC + 2 [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/